Felhívás!

Naplójegyzetek

Fiat justitia et pereat mundus? Legyen igazságszolgáltatás, ha el is vesz az egész világ?

I. Habsburg Ferdinánd mondása, de nem tőle ered. Seneca, a római filozófus írásából tudjuk, egy kormányzó dühében halálra ítélt egy katonát, aki szabadságáról társa nélkül tért vissza, ugyanis logikája szerint csakis megölhette bajtársát. Amikor a hóhér már-már lecsapott a szerencsétlenre, megjelent az eltűnt társ, a kivégzést irányító százados rögtön leállította a véres ceremóniát. A kormányzó pedig még nagyobb dühében mind a hármat kivégeztette, az elsőt, mert volt már ellene egy ítélet, a másodikat, mert miatta egy ártatlant elítéltek, a századost meg azért, mert megakadályozta az igazságszolgáltatás működését. Ruat caelum – fogalmazott őkormányzósága – ha le is szakad az ég, egy Habsburg persze hogy még rátett egy lapáttal.

Nem tartom normálisnak, hogy egy száraz paragrafus rátaposson a való életre. Az emberek a helyhatósági választáson megszavaznak egy jelöltet: egyént, akit jól ismernek, bíznak benne – és akkor egy bíróság megsemmisíti akaratukat. Szebenben Astrid Fodor háromszor annyi szavazatot kapott, mint a második jelölt, de nem lehet polgármester, mert „összeférhetetlen”. Ugyanis évekkel ezelőtt, miközben alpolgármesteri tisztségben dolgozott, egy iskola és egy óvoda vezetőtanácsának tagja volt. Na, képzeljük el! Befolyásolta a krétakiutalást? Két plüssmacival többet irányított protezsált ovija felé? Nevetséges. És látom, a megyében is egy faluban nem a helybéliek véleménye számít, hanem egy bírói határozat. Ám ha Olaszországban és az USA-ban holmi vidéki bírók meghiúsíthatják a védelmi intézkedéseket, mi még jól állunk…

Radnóti emlékezéseiben megemlíti, hogy Eszter, a cselédlány, esténként az Apokalipszis némely jelenését mesélte el részletesen. Igen, egy cselédlány. Milyen bibliai, milyen klasszikus kultúrával a batyuban ballagnak el a mai diákok?

A japán úszóválogatott kapitányát felfüggesztette a szakszövetség – mert félrelépett. Igen, megcsalta a feleségét. Megfelelő mea culpa, nyilvános bocsánatkérések után talán még kap egy esélyt az olimpiáig. A japán fejfogás szerint egy sportoló példakép is kell legyen, nem csak ügyesen mozgó izompacsirta. Más idők, más világ, pedig ugyanazon glóbuson bandukolunk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.