Napirenden az új tanügyi reform

Jobban mondva ez lett volna a legfontosabb pontja annak a tanácskozásnak, amely hétvégén zajlott Nagyszebenben. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöksége kihelyezett ülése volt ez, olyan helyszínen tehát, ahol eltűnőfélben a magyar tannyelű oktatás. A szövetség kötelességének tartja így is jelezni, hogy a szórványra nem elég távolról figyelni, valamivel többet segíthet, ha ott kerülnek szóba a súlyosabbaknak tartott gondok.

Megtudtuk, hogy tanügyi törvénytervezet egyelőre még nincs (legalábbis még nem jutott el hozzánk), de amiről beszélhettünk és beszélnünk kell, az akad bőven. Legfájóbb dolog kétségtelenül a magyar oktatás szempontjából az egyre több bezárt tanintézet, a mind kevesebb gyerek, az iskolát egyre nagyobb számban elhagyó tanulók serege, s ezek a jelenségek egyformán sújtják mind a román, mind a magyar oktatást. Feltűnően nő a pedagógus-hiány, észrevehetően csökken az oktatás színvonala tanítási nyelvtől függetlenül, a megszűnő tanintézetek főleg vidéken, kisebb falvakon jelzik elsősorban az elnéptelenedést, a kiszolgáltatottságot.

Felmerült a kérdés, hogy a kis települések esetében az-e a jobb megoldás, ha az autóbuszok számának növelésével oldják meg a környező falvak gyerekeinek ingáztatását, avagy ha az önkormányzat ragaszkodik a tanintézethez, akkor is, ha a kis létszám fenyegetővé válik. Sok helyen esetleg a lelkész marad az egyedüli értelmiségi, de előfordul, hogy még lelkészre sem futja.

Mondjuk örömteli megvalósulásnak, hogy Nagyváradon létrejön a magyar tannyelvű pedagógus-továbbképző intézet?  Nekünk, háromszékieknek megfordult a fejünkben, hogy ezt magunknak is kivívhattuk volna, kiváló körülményeket lehetett volna ehhez teremteni. Nem harcoltunk érte. Azt is jó volt hallani, hogy a magyar kormány által pénzelt óvodaprogram kivitelezése folyamatosan, az ütemtervnek megfelelően történik, s a jövőben tovább bővül. Némi előrehaladást a tehetséggondozásban is feljegyezhettünk, de további javulásra, egyeztetésekre, közös kezdeményezésekre feltétlenül szükség lesz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.