Hirdetés
Hirdetés

Nagy baj az agybaj

A magyarországi és romániai közbeszéd mérhetetlen mélységbe süllyedt. Párbeszéd nem létezik, ha csak nem fogadjuk el, hogy a magát így nevező mikroszkopikus pártnak köze van a fogalomhoz, de az is csak zagyva monológot termel mindmáig. A hatalom tévécsatornáin két-három meghívott a műsorvezető vezényletével röhincsél, szapulja az ellenzéket, az ellenzék csatornáin két-három meghívott a műsorvezető vezényletével röhincsél, szapulja a kormányt. Ha netán a másik félről valakinek van kurázsija elfogadni egy meghívást, nem kérdezik, vádolják, belefojtják a szót, szemforgatva gúnyolják, lábbal tiporják méltóságát.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, arra alapoznak, hogy a választópolgárok többsége mégiscsak nem agysebész, és hajlamos annak adni igazat, aki fülsiketítőbben ordít, ezért érvelés helyett a legképtelenebb vádakkal vagdalóznak. Elszomorító, hogy értékes, intelligens politikusok, elemzők is beleesnek ebbe a csapdába, illetve tudatosan vállalják a kommunikációnak csúfolt pöcegödörben taposást. Mert ha nyilvánvalóan agybajra mutat diktatúráról meg feudalizmusról beszélni Magyarországon, nem sokkal okosabb válasz Kun Bélát meg a véreskezű Lenin-fiúkat emlegetni az ellenzéki megmozdulások kapcsán.

Mi közük hozzá, hogyan lehet párhuzamot vonni egy letűnt világ és a mai helyzet között egy évszázad távlatából? A Kunhalmi-Tordai-Hatházy stb. társaságnak szemébe kell mondani: hazaárulással ér fel a rombolás, a békés építőmunka szabotálása, az ország jó hírének sárba tiprása, de Kun Béla hogyan jön ide? Nem kell bolsevista ideológia, hogy valaki neveletlen, csekélyeszű huligán legyen, lehet egyszerűen magánszorgalomból.

Hirdetés
Hirdetés

Románia átvette az Európa Unió irányítását hat hónapra. Bármilyen meggyőződésűek legyünk, ez jó az országnak, jó nekünk is. Milliók örvendenek, erre néhány hírközlő eszköz a piactéren hőbörgő száztagú csoportra összpontosít, amely lézersugárral vagy micsodával a tömbházak falára írja: „Mi az EU-ba akarunk menni, a PSD Oroszországba akar vinni”. Legyen világos, nem azt vitatom, jó vagy nem a PSD, de ilyen ökörség anti-Nobel díjat érdemelne. Hát ki volt hatalmon, ki készítette elő az ország EU-csatlakozását? És ugyanbiza kellenénk Oroszországnak?

Zubreczky Antal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük