Műanyaghegy, az új Mount Everest

„Ez csak egy apró szemét egy embertől” – gondolta ezt hétmilliárd ember, miközben kidobta az egyszer használatos kávéspoharát. Jó, nyilván, élek a túlzás lehetőségével. Van, aki nem iszik kávét, van, aki mással szemetel, és van az emberiség azon csekély százaléka, akinek nem fáj a lába elmenni a szemeteskukáig. De egyre inkább úgy érzem, hogy nagyon alacsony ez a szám. Miközben a csapból is a környezetvédelem ömlik ránk, még mindig vannak emberek, elég sokan, akik egyszerűen széttárják tenyerüket, és elengedik a szemetüket, oda, ahol éppen vannak. Menet közben. Potty. Rágógumi, cigicsikk, csomagolópapír, műanyag pohár, zacskó landol a földön.

„Azért vannak az utcaseprők, takarítók, hogy összeszedjék” – érvelnek. Igen, csak a szemetelés pillanatától a takarításig órák is eltelhetnek. Ez idő alatt annyi minden történhet azzal a kis zacskóval! Megeheti egy ártatlan állat, felkaphatja a szél, és kilométereket szállíthatja, erdőbe, fákra, patakba, folyóba. Igen, azzal az egy apró szeméttel is kárt okozol a Földnek. A helynek, ahol az unokáid is felnőhetnének, de nem biztos, hogy fel fognak.

Nem kell hirtelen mindenkinek zölddé válnia, mint a frissen nyesett fa. Nem is olyan könnyű egyik napról a másikra száz százalékig környezettudatosan élni, talán nem is lehet. Nem kell leváltani a teljes ruhatárunkat a fast fashion áruházak legújabb ökokollekciójára. Nem kell teljesen búcsút inteni az autónknak. Az üzletekben is furán néznek ránk, ha zacskó helyett vászontasakba pakoljuk a hagymát.

Kezdésként elég lenne csökkenteni az egyszer használatos tárgyaink mennyiségét. De ezt csak félve súgom. Mert ez is nagy elvárás sokaktól. De annyit esetleg el lehetne várni általános intelligenciaszinthez kötve, hogy a szemetedet az arra kijelölt helyre dobd el? Hogy az áruházak előtt ne kelljen minden alkalommal három fagyispapírt összeszednem? Hogy duzzogás nélkül szelektíven válogasd otthon a kidobni valót? Ha csak ennyit megtenne mindenki, talán már nem lenne akkora gebasz a földünkkel.

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.