Felhívás!

Mosolyogj, Argentína!

Megkezdődött a visszaszámlálás, hétfőtől még öt nap maradt a 2018-as nyári olimpiai játékok kezdetéig. Észnél van, aki ilyesmit ír és mond? Bizonyosan, hiszen a harmadik ifjúsági olimpiai játékok rajtjáról van szó. A helyszín Buenos Aires, úgyhogy az élő események, tévéközvetítések követéséhez a „nagyok” riói olimpiáján megszokott időszámítást kell használni, a mi déli óránkban a helyszínen kora reggel van.

A magyar küldöttség 79 ifjú sportolóval érkezik/érkezett az argentin fővárosba, és jó érzéssel eleve kijelenthetjük, legalább féltucatnyi aranyeséllyel indulnak. A részvételi feltételrendszer eléggé szigorú, és helyenként furcsa. A világon jelenleg a legjobbnak tűnő leánykézilabda utánpótlással rendelkező Magyarország „csak” strand-kézilabdában lesz jelen. Pedig hát az európai szakszövetség (EHF) éppen az elmúlt napokban hozta nyilvánosságra a legígéretesebb női ifjúsági kézilabdázók 20-as rangsorát, és ott 5 magyart találunk, mégpedig a 2., 6., 8., 11. és 14. helyeken. Idén a magyar lányok megnyerték az U16-os Európa-bajnokságot és az U20-as világbajnokságot, s döntőt játszottak az U18-as világbajnokságon. Az U18-as leány strandkézi-válogatott világbajnoki és Európa-bajnoki címvédőként próbál ifi olimpiát nyerni.

A magyar csapattól elsősorban kajak-kenuban és úszásban lehet éremesőre, aranyakra számítani, Milák Kristóf például a pillangóúszás első számú esélyese, a többiek valószínűleg az ezüstért versenyeznek. A strand-kézilabda mellett a 3×3-as női kosárlabdában is aranyesélyes a magyar U18-as válogatott, persze, az érmekért nagyon meg kell küzdeni.

Az ifjúsági olimpiákat 4 évente rendezik: 2010-ben Szingapúr, 2014-ben Nanking a nyári, 2012-ben Innsbruck, 2016-ban Lillehammer a téli játékok helyszíne. A két nyári ifjúsági olimpián Magyarország 42 érmet szerzett, 12 arany, 13 ezüst, 17 bronz, a téli játékokon 3 ezüstöt, 2 bronzot (két ezüst a jégkorong egyéni ügyességi számban).

A Buenos Aires-i ifjúsági játékok lebonyolításának időszaka október 6–18. A részvevők száma 4000 körüli, 286 versenyszámban több mint 1200 érmet osztanak ki. Korhatár: 14–18 év.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.