Felhívás!

Mítoszromboló akadémikusok

Nem, nem a finn-ugor elméletről, nem Amerika felfedezéséről van szó, hanem az Academica nevű clinceni-i focicsapatról. Egyem meg a szívüket: egy falusi labdakergető társaság megfelelőbb nevet a gúgelen sem találhatott volna.

Elképzelem: Sároscsűrbögyörői Einsteinok, Kisnagykundűlői Nobeldíjasok. Ugyan az akadémia egyszerűen Akadémosz kertjétől származik, ahol Plátón és tanítványai séta közben filozófikusan dumcsiztak (míg a rabszolgáik melóztak), de az érdem Plátóé volt, nem Akadémoszé, aki csak Homérosz fantáziájában létezett. A clincen-i társaságnak persze erről fogalma sincs, nem is kell, fő az, hogy egy-egy döntetlennel megszégyenítették a FCSB-t és most Hagi Viitorulját, amely ezzel az alsóházban fog életre-halálra megküzdeni a Diószegi-Sepsi gárdával, a trófea lévén az első ligából nem kipottyanás.

Ezért szeretem a sportot minden milliárd sejtemmel. Mert a Csablancát akárhányszor nézem meg, a szerelmesek mindig elválnak, az Aranyember ezredik olvasásra is ugyanúgy huncutkodik itt is, ott is, Anna Karenina vonatja soha sem fog késni, de két egyforma meccs nincs. Most, példának okáért, a magyar kosarasok gondoltak egyet és megverték az Európa bajnok szlovéneket, a hokisok meg úgy verik ellenfeleiket, mintha sohasem csatolták volna Romániát Csíkhoz. Simona Halep megnyerte a dubaji tenisztornát és a sajtó áradozik. Azt elfelejtik, hogy az első mérkőzésén az ellenfelének meccslabdája is volt. Ha akkor a labda öt centivel arrébb landol, Simona jöhetett volna haza a hurrogásoktól követve, hogy kiesett.

Az ausztrál Grand Slam turnén Féderer hét meccslabdát védett ki a világranglista századik helyén álló Tennys Sandgren ellen (micsoda neve van ennek a srácnak!) még a negyeddöntőben, majdnem ott maradt. A minap a Craiova többet lőtt a CFR kapujára, mint Jumurdzsákék Eger várára, de a CFR nyert kettő-nullra. Miután szegények a többszörös Európa Liga győztes Sevilla ellen támadtak, mint az őrültek, ám egy potyagól miatt elúszott a győzelem. Apropó úszás, olvasom, hogy a drága Egerszegi Krisztinának, a nemzet Egérkéjének a fiacskája is remekül nyerdesi a versenyeket. Hajrá!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.