Felhívás!

Miccs és kenyér, indulhatunk!

Amikor a székely Magyarországra indul nyaralni, akkor másképp pakol. Máshogyan épül fel a bőrönd, másfajta dolgok kapnak helyet benne, mint ha a tengerpartra menne például. Amikor a székely Magyarországra megy nyaralni az ott élő rokonokhoz, akkor már előtte egy héttel elkezdi a bevásárlást, hozzá a lista már hónapokkal azelőtt elkészül. Amikor a székely Magyarországra megy nyaralni, akkor már jó idejében elkezdi gyakorolni magában a krumplit, padlizsánt, napágyat, tűzhelyet.

Ilyenkor lázasan keresi a megfelelő ajándékot a nő. Székelyföld felirattal ellátott hamutálcát a dohányzó nagybácsinak. Medvés bögrét a kevésbé ismert rokonnak. Miniatűr, faragott székelykaput a már az anyaországban született, nevelkedett, de székely érzésű unokatestvérnek. A férfi, mint általában, mire gondolna másra, mint a hasára ezúttal is. Első a listán: házikenyér. Földünk határán kívül ugyanis nem tudják, mi a kenyér, mi a jó falat. Második a listán: miccs. Egy tálca ajándék, még egy másik saját fogyasztásra. Nyaralni miccs nélkül – ki hallott már ilyent? Nincs az az esti grillparti, ahol nem kerül a tűzre a csórékolbász, legyen az egy másik országban is. Harmadik a listán: szomszédos megyében készített sör. Nehogy a miccs mellé ne legyen a székely szájnak ízletes habos finomság, ki tudja már, hogy milyenek ott a sörök. De bekerül a csomagba a rumos és a házi csoki is, valamint egy kis töltött keksz.

A felhalmozott élelmek mellé pedig az újonnan vásárolt, de legalábbis a legjobb minőségű ruhák sorakoznak. Papucs a strandra, az udvarra és egy a házba, mert ott hidegebb a padló. Lenge ruhák, vékony pólók, mert ott melegebbek a nappalok. Naptej, két tubus, mert az alföldön jobban ér a nap.

Amikor a székely Magyarországon nyaral, legalább háromszor megkérdezik az egy hét alatt, hogy honnan tud ilyen szépen magyarul, miért nem olyan ízes a tájszólása, mint amit a tíz éve Szent Anna-tónál sátorozó szomszédjuk mesélt. Egy ember biztosan elcsodálkozik majd azon, hogy ismeri a Netflixet, de még az áram is be van vezetve a házba otthon.

Amikor a székely Magyarországon nyaral, hazamegy, majd hazajön.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.