Felhívás!

Mi lesz, fiúk?

Ami régebb a jégkorong, gyorskorcsolya, műkorcsolya, sífutás, sílövés, alpesi sí sportágaknál természetes volt, most a labdarúgásban is hasonlóvá vált. A Székelyföld Labdarúgó Akadémia, ezen belül az FK Csíkszereda összesen 15 játékost „ad” a magyar és román utánpótlás válogatottaknak! Közülük egy már Európa-bajnoki selejtezőn is játszott az U17-es magyar nemzeti csapatban!

A csíkszeredai központtal működő fociakadémián és az FK néven ismeretes több csíkszeredai csapatnál nincs vezetőségi kikötés vagy tilalom arra vonatkozóan, hogy az érintett játékos melyik ország válogatottjában szerepelhet. Az ifjú és a szülei szabadon dönthetnek, számos példa van már erre vonatkozóan. Volt eset, hogy valaki nem ment el a román válogatott edzőtáborába, de már játszott is valamelyik magyar nemzeti csapatban. A román válogatottak felé főleg olyanok orientálódtak, akiket (még?) nem hívtak az anyaországi válogatottakhoz. A magyar válogatottaknál 8, a románoknál 7 székelyföldi játékos mutatkozott be eddig.

Kényesnek, ugyanakkor – talán – több játékos számára vízválasztónak ígérkezik a 2018-as esztendő, hiszen két selejtező csoportban is ellenfél lesz a magyar és román válogatott! Az U17-es válogatottak jövő tavaszi elitkörében Magyarország, Románia, Izrael és Szlovénia küzd a döntő tornán való részvételt jelentő egy helyért, a szintén U17-es, de jelenleg U16-os válogatottak jövő őszi alapcsoportjában pedig Magyarország, Románia, Szerbia és Litvánia játszik a 2019. tavaszi elitkörbe jutást jelentő helyekért. A jelenlegi alapállás, illetve a következő esztendő során várható fejlemények okán valószínűleg lesz néhány olyan eset, ahol az anyaországi támogatással létrejött és működtetett Székelyföld Labdarúgó Akadémia ifjú focistájának választania kell, hogy játszik-e a magyar nemzeti válogatott ellen Románia színeiben. Egyik érintett fiatal tehetség éppen az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnökének a fia, aki már szerepelt az U16-os román válogatottban…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.