Felhívás!

Mi a gond?

Kissé értetlenül nézem a szakszervezetek hatalmas felháborodását a kormány gazdasági (csak gazdasági, nem igazságügyi!) intézkedéseivel kapcsolatban. A világért sem szeretnék én elszegődni a szociáldemokraták ügyvédjének, de akármint is nézem, egy-két dolgot tettek, amitől az embereknek több pénz marad a zsebében.

Elsősorban is 16-ról 10 százalékra mérsékelték a nyereség­adót. Másodsorban elvitathatatlan, hogy növekednek a nyugdíjak, mert megemelték a legkisebb nyugdíj összegét, mert emelték a nyugdíjpont értékét, és mert nem kell egészségbiztosítási járulékot fizetni utána. Megemelték az alanyi jogon, illetve az eltartott személyek után jóváírható összeget, kiterjesztették a jóváírást lehetővé tevő határokat. Egymillió euróra emelték a jövedelemre kivetett egy százalékos adóhatárt, ami egyszerűsíti a könyvelést. Hogy ez nem tetszik azoknak, akik eddig 16 százalékos profitadó kategóriában voltak, de mindig veszteségben tartották a cégüket, az egy másik történet, de aligha hihető, hogy valaki csak azért működtet hosszú évekig egy céget, hogy az vigye a pénzt.

Valóban átverésként értelmezhető a 25 százalékosnak beharangozott fizetésemelés, amit, sajnos, nagyon sokan úgy értelmeztek, hogy ennyivel többet visznek majd haza. A nettó fizetés valóban alig nő a társadalombiztosítási járulék átruházásával a munkáltatóról a munkavállalóra, a bruttó fizetés emelkedik. De a munkavállalónak semmilyen plusz feladata nem lesz, a tb-járulékot éppúgy a munkáltató fizeti be, mint eddig. Csak most jobban fog látszani, hogy az állam a fizetés mintegy 45 százalékát adó formájában elveszi. Ez eddig is így volt, csak amit a munkáltatónak kellett fizetnie, arról sok esetben tudomása sem volt az alkalmazottnak.

Persze, a privát szférában a munkáltató nem kötelezhető, hogy a tb-járulékot rátegye az alkalmazott bérére, és – elvben – emiatt csökkenhet a munkavállaló fizetése. Csak az nem világos, hogy ha a cégtulajdonos kevesebb bért akart volna adni, akkor ezt eddig is megtehette volna, semmi szüksége nem volt, hogy ilyen „kifogáshoz” folyamodjon.
Akkor meg mi a gond tulajdonképpen?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. november 10., 8:50
  ÉRTÉKELÉS: 1

  András,buta vagy!Gondolod hogy mindenki az általad felsoroltakért elégedetlen?Pár hónap múlva majd másként vélekedsz,meglátod….vagy ez a cikk is az UDMR-PSD közti nagy barátságért került újságba?

 • User
  Dátum: 2017. november 10., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az en meglatasom szerint a ,,gond ” ott van, hogy, eddig , nagyon sok ceg nem fizette be alkalmazottai utan a tb.jarulekot.Most, ha rateszi az egeszet az allkalmazottaira, akkor, mar ,,kemenyebben ” lessz kotelezve, hogy az allam fele fizessen, mert most mar az allkalmazott penzerol van szo, es ha aszt nem kezeli megfeleloen, akkor magyaran sikkaszt!.Szerintem, az egesz modosittasnak ez akart lenni a lenyege.

 • User
  Dátum: 2017. november 10., 13:55
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A “gond” ott van,hogy sokan (kezdve a miniszterekkel) nem ertik, hogy a szazalekot nem mindegy mekkora osszegre szamoljuk. Most ha kerestel 100 lejt, az allam elvett tolled kb 32%-ot (vagyis 32 lejt) es neked maradt 68 lej. A munkaltatod fizetett az alamnak meg kb. 22%-ot ( azaz 22 lejt). Tehat a te 68 lejed kb 122 lejbe kerult a munkaltatonak.
  Jovobe ha minden jarulekot te fizetsz es csokken az ado 6%-al akkor fizetsz kb 32+22-6=48%-ot az allamnak.
  Vagyis a 122-lejbol fizetsz az allamnak kb 58-lejt. Neked marad 122-58=64 lej.
  Akkor hol van a fizetes emelkedes?

 • User
  Dátum: 2017. november 10., 19:18
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kedves Erdély András. Ha csak ennyire érted a piacgazdaságot akkor megkérlek hagyd abba az elemzést és ajánlom a kapálást melegen. Majd meglátod a januári statisztikákban és onnan tovább, hogy milyen “jó” dolgokat művel a PSD. Kicsinyesen látod a dolgokat. Hogy mi a gond? Hát ez a gondolkozás mód, ez….

 • User
  Dátum: 2017. november 13., 10:31
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Termeszetesen nincs szo fizetes emelesrol, mar ami a netto, a ,,kezbe” kapott fizetest illeti!A ,,gond” ott leszz, ha a munkaado nem emeli meg a jelenlegi brutto fizetesedet, azzal az osszeggel, amelyet eddig o fizetett be, mert akkor par 100 lejjel kevesebbet viszel haza!Sajnos, a munkaltato joindulatan mullik, hogy eszt az emelest, meglepi-e, nincs semmi jogi procedura, amely erre kotelezne.Azok a cegek, amelyek eddig , rendesen fizettek a TB-i alapba, valoszinuleg rateszik a jelenlegi brutto berre az ok, mostani befizetesuket, es a munkavallalo, igy annyi penzt visz haza mind eddig.
  A legnagyobb gond az, hogy nagyon meglodultak az arak folfele, nezd a valuta arfolyamot, vagy a benzin arat csak!A PDS fujni fogja, hogy emeltuk a fizetest kb.20 %-al!, de sajnos a real ertek csokkenni fog!MF