Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megtört a jég

Az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében – aminek egyik feltétele az ukrántól eltérő népcsoportok önazonosságát biztosító jogok szavatolása – Ukrajna parlamentje új törvényt fogadott el (december 13-án) a nemzeti kisebbségekre vonatkozóan, és a korábbit hatályon kívül helyezte. Az ukrán hivatalosságok által nagy garral világgá kürtölt hír hallatán felébredt a remény, hogy külső nyomásra ugyan, de végre mégis csak rendeződik például a 2017-es közoktatási törvény nyomán kialakult áldatlan helyzet. Hiszen ennek előírásai meggátolják, hogy az ukrántól eltérő nemzetiségű diákok, első osztálytól a tizenkettedikig, ha nem is teljes mértékben, de túlnyomórészt az anyanyelvükön tanulhassanak.

Nem ez történt. Egy újabb, a külföld fülében szépen csengő kirakattörvény született, amely a gyakorlatban bővítés helyett szűkíti az orosz, magyar, román, lengyel stb. nemzeti közösségek anyanyelvhasználatának lehetőségeit. Ráadásul „a kisebbségi jogokat kizárólag a kisebbségekhez tartozó személyek egyénileg gyakorolható jogaként értelmezi, megfosztva ezzel őket (közösségeiket, szervezeteiket) az intézményesen gyakorolható politikai, oktatási, nyelvi jogok érvényesítésétől, s így saját sorsuk befolyásolásának lehetőségétől is” – mutat rá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös nyilatkozata.

Magyarország, nagyon helyesen, a múltban is fellépett a kárpátaljai magyarok önazonosságát veszélybe sodró ukrán törvények és intézkedések ellen és a kiállása ezúttal sem maradt el. Románia viszont minden ilyen esetben mély hallgatásba burkolózott. Most viszont megtört a jég, és a román külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki, amiért az ukrán parlament egy „hiányos, jogszűkítéseket lehetővé tevő, az országban élő nemzeti közösségek igényeit figyelmen kívül hagyó” kisebbségi törvényt fogadott el. Marcel Ciolacu felkérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy járjon közben a nemzeti kisebbségekről szóló törvény felülvizsgálata érdekében, amely szerinte „korlátozza az Ukrajnában élő román gyermekek anyanyelven való tanulási jogát”. Üdvözöljük Románia álláspontját, amely fenntartása esetén hozzájárulhat az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek helyzetének megnyugtató rendezéséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 30., 14:56
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Üdv mindenkinek!Soha senkiben nembízom!!De bízom az osztatlan Trianon előtt meglévő ősi Magyar határokban!! és annak, biztonságában és Magyar nyelvében! Majd ha ez megvalósul!!minnél hamarabb!! Csak akkor lesz nyugodt és magabiztos!!!!!?a népünk, és nemzetünk!!!