Hirdetés
Hirdetés

Megdöbbentő arcátlanság

Diplomáciai botrány kerekedett Ukrajnában és Romániában, amiért Orbán Viktor miniszterelnök a történelmi Magyarországot is ábrázoló szurkolói sállal a nyakában tűnt fel a magyar és görög labdarúgó-válogatottak vasárnap esti mérkőzésén a Puskás Arénában. Az esetet elsőként Daniel Freund, az Európai Parlament német liberális zöld képviselője jelezte és bírálta a Twitter-oldalán, de még aznap csatlakozott hozzá Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője is. Ezt nyilván egyikük sem tette véletlenül, hiszen Freundnak az a megbízatása, hogy Orbánnak még a lélegzetvételébe is belekössön, Orosz és pártja pedig balliberális társaikkal azonos módon idegen érdekek kiszolgálója.

Ezek után már csak idő kérdése volt, hogy az „ügyben” mikor szólalnak meg az „érintett” országok politikusai. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője hétfőn már meg is tette, kijelentvén: „a revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez”. Ugyanakkor közölte, hogy az eset kapcsán bocsánatkérést és a területi igény gyanújától való elhatárolódást várnak Magyarországtól.

Nem sokat váratott magára Románia felhördőlése sem. A bukaresti média uszító hangnemű tudósításai és egyes liberális politikusok hisztériakeltő üzeneteit követően a román külügyminisztérium is hallatta hangját. A magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével” – olvasható többek között az általuk „revizionista megnyilvánulásnak” bélyegzett „gesztusról” kiadott közleményben.

A történtekhez való ukrán és román viszonyulás megdöbbentő arcátlanságról tesz tanúbizonyságot. Magyarország térképe sálon való megjelenítésének kifogásolt módja ugyanis egy több mint ezeréves történelmi valóságnak a tükrözése, és nem várhatják el tőlünk, hogy ezt elhallgassuk, megtagadjuk vagy elfeledjük. Ukrajna esetében ráadásul erre egy olyan állam szólít fel, amely a nemzetközi jog értelmében is illetéktelenül bitorolja Kárpátalját, mert a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződés az egykori Szovjetunióhoz csatolta, és nem hozzájuk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások