Felhívás!

Megállni a lejtőn!

Furcsa, és a székelyföldi szurkolók számára egyáltalán nem kívánatos időszakát éli Kovászna és Hargita megye két „emblematikus” futballcsapata. Tavaszi, nyári szemmel nézve hihetetlen visszaesést mutatnak. Senki sem így képzelte!

Az előző bajnokság véghajrájában a Sepsi OSK nagyon közel állt a Liga 1 bronzérméhez, az FK Csíkszereda mondhatni az utolsó pillanatokig versenyben volt a Liga 2 negyedik helyéért, ami az élvonalba való feljutásra kiírt selejtezőt jelentette volna. Az 5. hely is olyan történelmi eredmény a csíki focinak, mint a Sepsi OSK élvonalbeli negyedik helye a háromszékieknek, akiknek ez a hely a majdani előrelépés reményét, lehetőségeit sugallta, az FK Csíkszereda pedig ismétlést ígért, vagyis a 2021–2022-es bajnoki idényre is a felsőházi rájátszást tűzte ki célul. Beszédes adalék, hogy a bajnoki rajt előtt a romániai sportfogadási irodák némelyikének esélylistáján az FK Csíkszereda az első helyen állt a jelenlegi listavezető Petrolullal! Igaz viszont, az FC Csíkszeredánál egyelőre nem dédelgetnek feljutási álmokat, ez ugyan nézeteltéréseket gerjeszt, érzelmek ütköznek, de a magyarázat prózai, a feljutás akkora terheket jelentene, olyan feltételrendszerrel állítaná szembe a klubot és várost, ami most még vállalhatatlan. Talán később? Lehet.

A két székelyföldi focicsapat közül a csíkiak visszaesésének értékelése árnyaltabb elemzést igényel. A lejárt 8 fordulóban az FK Csíkszereda 2-szer győzött, 6-szor veszített, igen ám, de a 6-ból 5 vereség az 1–6. helyeken lévőktől van. A jelenleg felsőházi pozíciókban lévő 6 csapat mindegyikével játszott az FK Csíkszereda, egyet legyőzött, öttel szemben veszített, s van még egy 0–1 a sereghajtóval. Ez az ábra egyértelműen azt mutatja, hogy a csíki csapat megállhat a lejtőn, jó esély mutatkozik a felzárkózásra, hiszen papírforma szerint a hátralévő 11 fordulóban viszonylag könnyebb ellenfelekkel kell játszani. A felsőházi álmokat viszont majdnem teljesen szétfoszlatja az, hogy az alapszakaszban nem lesznek visszavágók, és az 1-6. helyezettek előnye már 10-15 pont. A következő fordulóban roppant érdekes feladat következik, a legszeszélyesebbnek mutatkozó Unirea Konstancánál kell játszani. Ez voltaképpen a Gheorghe Hagi fociakadémiájának csapata, a Farul és Viitorul egyesüléséből alakult klubhoz tartozik, úgynevezett farmcsapat, avagy fiókcsapat. Mérlege: 1 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 5–29-es gólarány. Az 5. fordulóban – tele ifjúságiakkal – 0–14-re veszített az FC Buzau otthonában. A hírek szerint a Hagi baráti köréhez tartozó klubok kölcsönjátékosokkal segítik a tengerparti csapatot, ennek lehet egyik jele az, hogy szombaton az Unirea 4–1-re győzött a Mataloglobus Bukarest otthonában.  

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.