Medvét támadott

Vajon él-e még a jó Görög Imre Szentkatolnán? Legszebb és romantikus medvekalandunkon ketten osztoztunk. De hát medvekaland a Kárpát-kanyarban ezrével akad, pontosabban fogalmazva: Csík megyében évente ezernél is több.

Számomra szelíd volt Görög Imre juhtenyésztő vérmes kalandja. Előző nap értesítették, hogy ismét elvitt egy juhot a vérmedve, kettőt csak megtépett, hát azonnal menjen! Görög Imrének akkor 300 juha volt. Hát ment a fejszével a nyáj segedelmére. „Soha nem szabad élivel sújtani a fejére, valahova. Mert a fejsze beléakadhat, de a medve támadhat tovább” – mesélte nekem otthon, másnap a lakásán.

Most hallom, hogy Csíkban sorozatosan támad a medve, nyugton teheti, védekezve sem szabad megölni. A ’70-es években Görög Imre megtámadta a nyájat tépdeső medvét. Megtámadta ő a fejszével. Azt én nem láthattam, csak a rettenetes medvefejet a bejárati lépcső elé kitéve. Mert Görög Imre győzött, a fejet hazavitte.

„Ütögették, rúgták a kaput a milicisták. Én kikiáltottam, hogy nyitva. Nem mertek béjönni, mert a lucskos medvefej ott vala, s én a lépcsőn, mellettem a véres féjszi. Ők mondták, hogy semmi bajom nem lesz. Én mondtam: tegnap se lett…” Jó Görög Imrének még büntetést se róttak ki. Ejnye-bejnyéztek a milicisták, hogy el kell kerülni a hasonló esetet. Ő azt válaszolta, kerülje el a medve…

Kedves olvasóink Szentkatolnán innen és túl nagyon jól ismerik a helyzetet, a kommunista Ceaușescu ment, a vérmedvék maradtak, maradt Iliescu is, igen, Băsescu is, megy az élet tovább, de a medve az szent, érinthetetlen. Mégis kedvem lenne üzenni jó Görög Imrének, hiszen tegnap egy 19 éves legény ujját harapta le a küzdelemben a „szent” állat. De jöjjenek a dolláros urak, lőjék le a bőrünkön tenyésztett medvét, aztán fizessenek átalvetőnyi pénzt – Bukarestben, az igen! Mert mondtam az imént, a kommunizmus ment, kik maradtak. S él-e még jó Görög Imre is vajon?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. május 3., 8:28
    ÉRTÉKELÉS: 31

    Ejnye-bejnye.Ugy latszik,hogy sem ti,sem pedig a Bukarest-i urak nem akarjatok megerteni,hogy azzal,hogy elpusztitjatok az erdoket nemcsak a fat pusztitjatok hanem az ott elo allatvilagot is,az erdei gyumolcsoket,gombafajokat,gyogynovenyeket,ritka erdei viragfajokat es az ott elo madarvilagot is.Ezert kene az erdoirtast legalabb 20 evre teljesen betiltani.Ami pedig a medvet illeti,az ilyen medvet mely emberi portyara tamad,torvenybe kell foglalni,hogy kiloheto.De szigoruan csak az ilyen medvet es nem a bekesen kukazo macikat.Sajnos az emberi kapzsisag es emberi butasag miatt ide jutottak a medvek,hogy a megelhetoseguk,a tuleles miatt kukazni es emberi portyakra tamadni kenyszerulnek mert mar nincsen meg a termeszet adta teruletuk,az erdo.A mai modern vilagban meg van egy megoldas az altato lovedek.Miert nem engeditek torveny altal,hogy az ilyen gazdak akik kozel laknak az erdokhoz altatolovedekes puskat hasznaljanak,sot miert nem a roman allam ad nekik erre penzt es felhatalmazast.En ebbol a cikkbol ugy ertem,ti azert sirankoztok,hogy a kulfoldi vadasz nem a ti zsebeteket tomi euroval,korantsem a medvek altal karositott gazdakat busuljatok.