Felhívás!

Medveálom

Keresi az ember meg az emberiség önmagát a csúcsok között, pedig hányan és hányszor zuhantak a porba, Istenem! Mezopotámia vagy Fönícia óta mindig találtunk magyarázatot az esendőségre mi magunk, emberek. Az Egyesült Államok például ma nem leli honját a saját hazájában. Arra is figyelhetünk, kik és hol keresik a hazát, s nem lelik a házukat, és ha megvan is, kezükben is a kulcs, lakhatatlan számukra minden.

A Habsburg-birodalom erőltette ránk egykoron a hazátlanság ördögi varázsát századokon át. Magunk fizettük a házbért ott, ahol építettük a tetőt s a pincét is nekik. Hányszor jut eszébe azoknak mindez, akik hazában s nem házban gondolkodnak naponta?! Ez az újszülött birodalom, mely hazának nevezteti magát velünk, abból él, hogy igyekszik kiábrándítani bennünket mindabból, amibe beköltözött, noha mi mindazt magunknak teremtettük. Ady Endre saját hangján kiáltotta bele a gonoszul eszkábált világba, hogy fusson, akinek nincs bora… Nos, hát ez nekünk ma a „fekete zongora”. Hogy miről egyre híresebb ez az ország, mely a sót s a vizet is megtagadja tőlünk emitt?

Európa egyetlen egységes állatkert-országa. Egyetlen, ahol a barnamedvék abszolút szabadságát alkotmányok, parlamentek, bíróságok védik az ember, a homo sapiens kárára. Ilyen még nem volt Óegyiptom óta sehol suhunt, de nem ám. Kalapot le mindenütt, ha a medve kosztra s kvártélyra caplat egykedvűen Székelyföldön, amely jogilag nem is létezik, csak akkor, ha benne járnak érinthetetlen védelemben a vadak.

Medveálom ám ez az állam! Ilyen még nem volt eddigelé, most meg ember tervez, s Isten végez jogot a medve javára. Magam írtam egy medve által meghántott fejű zabolai munkás fiatalemberről úgy negyven éve. Jaj, felejtse el ő is, én is az élményt! De ne s ne, mert most benne a fejemben, hogy kártérítést harcoljunk ki számára visszamenőleg 40 évre! Hátha műanyag-forradalom után!

Zetelaka felé, Ivóban caplatnak a medvecsaládok. És hány helyen Erdélyországban, uraim! Medveálom ez itt, s az a vágy odafenn a parlamentben, hogy mi, magyarok mennénk már ki innen a medvékkel karon fogva, lenne béke végre e medvehonban, vadalkotmányos. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.