Felhívás!

Magyarellenes kirohanások

„A hivatalos budapesti retorikát nagyon kevés dolog különbözteti meg a nyíltan oroszbarát állásponttól. Hogy miért? Azért, mert kedvezményesen akarnak orosz gázt kapni? Vagy talán azért, mert csendben a mi Kárpátaljánkról álmodoznak?” – olvasható többek között Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes múlt heti Facebook-bejegyzésében.

Kárpátalját nem emlegette ugyan, de hasonlóan elmarasztaló, számon kérő és kihívó hangnemet ütött meg Magyarországgal és annak miniszterelnökével szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is az EU-csúcson péntek este elhangzott beszédében.

Az ukrán vezetők ellenségeskedésbe hajló kijelentéseit az országukba irányuló magyar fegyverszállítást tiltó, a külföldi fegyverszállítmányok magyar területen való áthaladását nem engedélyező, valamint az orosz kőolaj és gázimport leállítását elutasító magyar álláspont váltotta ki.

Megalapozatlan és méltatlan magatartás ez részükről, hiszen azzal a Magyarországgal szemben tanúsítják, amelyik a józan-ész határáig támogatta az Oroszország elleni gazdasági bűntető intézkedések bevezetését. Amelyik kiáll Ukrajna uniós jelölti státuszának a megadása mellett. Amelyik a háború kezdetétől 641.775 (március 26. adat) ukrajnai menekültet fogadott be, látott el és segített. Amelyiknek az állampolgárai eddig egymilliárd forintot gyűjtöttek össze az ukrán rászorulók számára, a humanitárius szervezetei pedig ötezer tonna, élelmiszerekből, ruhaneműből és orvosi segédeszközökből álló adományt juttattak el Ukrajnába. Amelyik 200 ezer liter üzemanyagot ajándékozott Ukrajnának a háború okozta súlyos ellátási gondok enyhítése végett. És tette mindezt a Kárpátalján élő magyarokat az ukrán állam részéről sújtó diszkriminatív törvények és intézkedések életbe léptetése ellenére.

Megalapozatlan és méltatlan kijelentések ezek, és ugyanakkor kockázatosak a háborúba keveredett ország határain belül élő nemzettársainkra nézve. Veszélybe sodorják a puszta létüket, hiszen ellenük uszíthatják és tettlegességre késztethetik az állig felfegyverzett, idegengyűlölettől tajtékzó ukrán nacionalistákat. Annak ellenére is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem vette fel a feléje dobott kesztyűt, hanem államfőhöz méltó higgadtsággal és bölcsességgel válaszolt az ukrán vezetők magyar érdekekkel ellentétes követeléseire.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 28., 13:07
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Ezek a nacionalista vezetok, csak a sajat hibaikat takargatjak, mert megelozhettek volna ezt a haborut ,ha hajlandoak lettek volna targyalasokat folytatni az oroszokkal, de ok inkabb hittek az amerikai elnoknek,most benne vannak nyakik a sz….ba ,es az europai uniot es a natot is bele akarjak rangatni,Arrogans banda!!!!!!!!!!