Felhívás!

Lóri UNITER-díjas

Aki nem tudná, Váta Lórándról van szó. Igen, annyi esztendő múltával, hihetetlenül sok sikeres szerep eljátszása eredményeként Rá is rátekintett a díj odaítélésére javaslatokat előterjesztő szakbizottság, s neki ítélték az 2022-es esztendőben az UNITER-díjat, amelyet 30. alkalommal, 2022. július 4-én, a besztercei művelődési központ palotájában adtak át a szokásos gálaműsor keretében.

Erről tudni illik, hogy ez a legrangosabb itthoni színművészi díj, amelyben romániai színművész részesülhet, s talán nem tévedek, ha azt állítom, hogy minden hazai színész álmaiban jelen van ez a kitüntetés. Hogy mit is jelent? Én közvetlen érintettként átéltem ennek sok-sok izgalmát, de igen a beteljesülés örömet fakasztó eseményét is: évekkel ezelőtt a mi lányunk is átvehette ezt a rendkívül értékes, a legjobb mellékszereplőnek járó, a romániai színházi életben egyeduralkodó elismerést jelző jelképes címet. Az is felemelő volt, hogy maga Ion Caramitru, a díj megálmodója és létrehozója nyújtotta azt akkor át. Örvendtünk annak is, hogy itthon, a színház tagjai, lányunk barátai ugyanúgy örvendeztek a megtisztelő helyezésnek,mintha maguk részesültek volna benne. És részesültek is, hisz a társulat támogatása nélkül nem születhetett volna meg a siker. Amelynek egyik közvetlen segítője maga Váta Lóránd volt, hisz a darab, az előadás, Brecht Godot-ra várva című remekműve, Tompa Gábor rendezésében a játszó társak, Nemes Levente, Pálffy Tibor, no meg Váta Lóránd nélkül nem nőhetett volna más előadások fölé.

Persze, Váta Lóránd Kolozsvárra történt eltávozása után sem „lépett le” percre sem a színpadról, a neve után sorakozó rengeteg eljátszott szerep bizonyítja, hogy ott is egyik meghatározó személyisége a színházi közösségnek, s annyi hazai és máshol kiérdemelt díj után méltó helyére érkezett a 2022-es UNITER-díj is a Cseresznyéskert Lopahin főszerepének megformálásáért.

Ugyancsak ebben, a legjobb mellékszereplőnek kijáró díjban részesült a Háromszékhez közeli Városfalván született László Csaba a marosvásárhelyi színháztól.

És a jelöltek között szerepelt még az udvarhelyi színház a névadó Tomcsa Sándor Haramiák című darabjának előadásával, a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Macbethtel, a marosvásárhelyi Fehér Balázs Benő rendező, Kiss Csaba tévészínház-rendező, valamint debütdíjra jelölték az udvarhelyi Oláh Réka, Nagy Fanny díszlettervezőket.

Mindannyiuknak gratulálunk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.