Felhívás!

Liberális jogálom

A modern demokráciákban, hogy elejét vegyék a politikai önkénynek, a rendszeres és viszonylag gyakori választások mellett a közhatalmat is megosztják a hatalmi ágak között. Ennek gyakorlását és működését pedig a félreértések és visszaélések elkerülése végett jogi korlátok és intézményes kontroll közé szorítják. Nagyvonalakban ez lenne a demokratikus jogállam, s nézzük, miként boldogul e kihívással a román politikai elit.

A liberálisok vezette kormányzás viszonylag friss fejleménye, hogy a koalíciót alkotó parlamenti többség menesztette az ország emberi jogi biztosát, a Nép Ügyvédjének tisztét betöltő Renate Webert. Mivel az ombudsman feladata az állampolgárok jogainak védelme az adminisztráció és a hatalmi ágak esetleges visszaéléseivel szemben, tekintettel a kényes feladatra, az intézmény függetlenségét óvni hivatott törvény szerint a Nép Ügyvédjét csak akkor rúghatják ki a mandátum lejárta előtt, ha az illető biztos törvényt és/vagy alkotmányt sértett. Csak ekkor mentheti fel a közfeladatvégzés alól a Nép Ügyvédjét a parlament. De mivelhogy a törvénysértést egy jogállamban csak az igazságszolgáltatás hivatott megállapítani, jelen esetben – jogerős döntés híján – a parlamentnek bizony nem állna módjában menesztenie az emberi jogi biztost. Mert a törvénysértés tényét a bíróságok és nem többségi szavazattal meghozott határozatok mondják ki.

A kormánykoalíció persze igyekezett megőrizni a törvényesség látszatát ezzel a kétes parlamenti eljárással, de így a végeredmény az lett, hogy éppen a jogállam egyik bástyája esett hatalmi visszaélés áldozatául. Ez pártpolitikai leszámolás gyanúját erősíti, ami nem precedens nélküli Romániában, korábban is menesztettek ombudsmant, akkor még az indoklást is megspórolták a kormány-erők.

Érthető, ha az ellenzék az alkotmánybíróságra kívánja vinni a dolgot, s az óvás mellett szól az is, hogy korábban a Velencei Bizottság is jelezte: keveslik az intézmény függetlenségét és zavartalan működését biztosító törvényi garanciákat. Vagyis a probléma túlmutat a személyi kérdéseken, a jó kormányzás a tét. Az erdélyi magyarok is jobban járnak, ha egy független és erős intézmény élén áll Fábián Gyula emberi jogi biztos. 

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.