Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Látta ezt Tanasă?!

Akarva-akaratlan, mondjuk úgy: spontán módon a gsp.ro hírportál jól rápirít a magyargyűlölő, jogtipró megnyilvánulásairól ismert Dan Tanasă (ejtsd: Dán Tánászö) jelkép- és feliratvadászó ámokfutásának üzenetére, indoklására. Arra, hogy a szélsőséges nacionalista párt honatyája által képviselt Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnevezése mennyire demagóg és torz.

Az említett sporthírportál a csütörtök esti, West Ham United – FCSB kupamérkőzés információ-dús bevezetőinek egyikében, videó- és képriportban igyekszik bemutatni, hogy a londoni csapat stadionjának övezetében jelentős létszámú román, illetve romániai közösség él. Ékes bizonyítéka ennek, hogy saját üzleteik, vendéglőik is vannak. Egyik fotón utcasarki bolt látható, a két oldalán ötször is (!) jókora reklámbetűkkel kiírva: Gustul Românesc. Öt román nyelvű felirat, angol sehol. S ha mégis-mégis lenne angol, hát az jól el van rejtve!

Mind az öt felirat alatt kék-sárga-piros román trikolórszínek, stílusosan, szalagformában felfestve. Valószínűleg hatósági engedélyekkel. Vagy csak úgy, természetességből. Korábbi felvételen, egy közélelmezési létesítmény égszínkék külső redőnyére ragasztószalaggal rögzítettek kartonra írt szöveget, amelyen ez áll: „Închis până în septembrie pentru concediu. Mulțumim” (Szeptemberig szabadságolás miatt zárva. Köszönjük!) Angol szöveg sehol.

Egy másik, ezúttal számítógépről ívpapírra nyomtatott szöveg a focikedvelőknek szól, kizárólag román nyelven jelzi, hogy az FCSB szeptember 8-i mérkőzésére belépőjegyek igényelhetők, érdeklődni lehet a megadott telefonszámon. Újabb jellegzetes londoni utcakép, a járdáig lehúzott redőnyök fölött két-két piros színű, nagy betűs román felirat: „Restaurant Acasă”. A román feliratok alatt (alatt!) sokkal kisebb fekete betűkkel: Traditional Romanian Cuisine (hagyományos román konyha).

Az anyanyelvhasználatuk londoni körzetében az illető románok, romániaiak mindenképpen bevándorlók. Végleges vagy ideiglenes lakók. Nekünk Székelyföld ősi szülőföldünk, sok-sok településen létszámtöbbségben vagyunk. Hol hát a „méltóság”, amikor Dan Tanasă (ejtsd: Dán Tánászö) a magyar feliratainkat, székely-magyar jelképeinket hatóságokkal (bíróságok, prefektusok, új szekusok stb.) levadásztatja?!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.