Felhívás!

Közszolgálat?

Tetszettek hallani, hogy a balázsfalvi női röplabdacsapat Bajnokok Ligája-döntőt játszott hétvégén? Nem csodálom. A román közszolgálati média ingerküszöbét nem érik el ilyen apróságok (most a kereskedelmi médiáról ne beszéljünk, mert azok elvileg azt csinálnak, amit akarnak).
Egy nappal a Bukarestben szervezett négyes döntő előtt a román rádió legfontosabb esti sporthíradójában meg sem említették, hogy idejön a világ röplabdasportjának krémje. Nem jutott idő ilyen semmiségekre, hiszen – a bányászbéka ülepe alatti színvonalon – zajlik a román labdarúgó-bajnokság rájátszása, és az ötperces műsor négyperces élő kapcsolásából megtudhatta a nagyvilág, kit cseréltek be a második félidőben, ki kapott sárga és piros lapot egy olyan focimeccsen, ahol addig egyik csapatnak sem sikerült egyetlen lövést sem küldenie a kapu területére, de – a kommentár szerint – egy tisztességes támadást sem összehoznia.
Arról, hogy a Final Fourba jutott török együttesekkel 1500 szurkoló érkezett (még mindig röplabdáról beszélünk!), nem szólt hír. Igaz, ezek nem itták félholtra magukat, nem törték össze Bukarest belvárosát, nem randalíroztak, nem zúztak be kirakatokat, nem tépték le a kerítést, nem lopták el a másik csapat zászlóját, nem petárdáztak, nem köpdösték le a bírót, nem anyáztak csak úgy, parasztosan: biztatták a csapatukat. Hát kit érdekel egy ilyen lagymatag társaság? Miért mutatná meg egy közszolgálati médium, hogy van még olyan sport, ahol a pénz számít, természetesen, de maradt még valamennyi tisztesség, fegyelem, sportszerűség?
Ám ne ragadjunk le a sportnál. Március 15-én a közszolgálati rádió 15 perces esti hírösszefoglalójába nem fért bele, hogy ebben az országban valami magyarok is laknak, s azoknak volt valami nemzeti ünnepféleségük. És hogy ebből az alkalomból több tízezren az utcára vonultak, s mondtak forma ezt-azt szabadságról, egyenlőségről, meg ilyenekről.
Bár igen mutatósak a kereskedelmi tévék/rádiók nézettségi/hallgatottsági indexei, a közszolgálati média van a legnagyobb hatással az ország lakosságának egészére. Ezért (is) tartunk itt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.