Felhívás!

Kő Pál nagyjaink között

Nagyon nehéz búcsút venni az élő művésztől, akinek műveit megtaláljuk úton, útfélen, a Vatikántól Nagyenyedig. És akkor még nem is jelöltem szélsőségeket. Kő Pál festőművésztől, szobrásztól vehettek búcsút az övéi, fia, Kő Boldizsár, aki maga jelentette az Akadémiának meg a fenséges sajtónak, hogy édesapja június 9-én meghalt. Állok egy magányos fa alatt, elképzelem, hogyan szed maga körül rendbe mindent a Művészeti Akadémia, igen a legjelentősebb nemzeti művészeti intézmények sietve.

Kő Pál készítette el a Vatikánban a Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborműveit. Egyszemélyes halhatatlansághoz bőven elég is lenne. Megfestette a Megváltó stációit is a keresztfáig. Hatalmas munkásságát kritikusok vették s majd veszik sokkal többen számba, mikor már kész a leltár.

Példája és tanúja volt Kő Pál, hogy a magyar nemzetben a legkülönbözőbb művészetekben, néprajzban és faragászatban, költészetben ott van meghatározóként a nemzeti hűség. Kő Pál tanárként vallotta és nevelte a fiatalokat ezen a mezőn. Jó sokat beszéltünk a napokban meghatottan és meghatóan a magyar nemzeti összefogás ügyében, magam is többször fölemelkedtem vigyázzállásig egy-egy beszédet hallgatván.

Most Kő Pállal vagyok Nagyenyeden gondolatban, velünk van Tőkés László református püspök, európai képviselője mindannak, amit a szétszórtan is egységes magyar nemzet fogalma mutat naponta, ezer és száz éve. Kő Pál készítette el Thököly Imre emlékművét a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium belső falára 2007 szeptemberében. Vallomásos, nagy ünnep volt.

Erdélybe jött, percig sem érezte magát mostohának itt. Az emlékmű táblájára kérésre én írtam Kő Pál keze alá bronzba az igét a magyar szabadságharcosról: Akkor küszködött mindenekkel,/ mikor rengett a föld a nemzet alatt.

Megrendülten adom tovább a hírt a 80 évet élt nagy magyar művész szeme hunytáról. Az emlékezés fájdalommal jár most is, akár ha szülői ágy mellett, a Vatikántól Nagyenyedig, s el Trianon emlékéig – el máig s a jövendőkig. Kő Pál immár nyugodhat békében nagyjaink között.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.