Hirdetés
Hirdetés

Ki kell közösíteni!

„Itt nyíltan elutasítják a román állam fennhatóságát, különböző tömegrendezvényeket szerveznek a térségben jelen lévő külföldi agitátorok és irredenta szervezetek, melyek élén gyakran helyi választott vezetők állnak, olyanok, akik bátorítják Románia törvényeinek be nem tartását. (…) Ilyen körülmények között természetes tehát, hogy egy olyan per, amely egy korábbi döntés felülvizsgálatáról szól, konfliktusokat, nemzetiségi fellángolásokat, az irredenta múlt iránti nosztalgiát gerjeszt, ami kedvezőtlenül befolyásolja a bírósági eljárást.” (…)

A fenti idézet tágabb értelemben a Székelyföldre, leszűkítve pedig Sepsiszentgyörgyre, valamint környékére vonatkozik, és az árkosi Szentkereszty-kastély visszaszolgáltatásának felülvizsgálat szorgalmazó kérelem helyben történő elbírálását hívatott megakadályozni. Egy olyan beadvány része, amelyben a jogosan visszaszerzett magántulajdon újraállamosítását kérik.

Elfogadni nem tudjuk ugyan, de az évek során hozzászoktunk, hogy az erdélyi magyarság tagjait nemtelen támadások érik. Beleértve az egykori tulajdonukba történő visszahelyezésük jogosságának megkérdőjelezését is. Az sem újdonság számunkra, hogy irredentizmussal és románellenességgel vádolnak minket ennek érdekében. Ezúttal viszont nem Dan Tanasă hivatásos magyar gyűlölő zúdította fejünkre a rágalmakat, hanem Kopacz Attila honfitársunk. Ráadásul mindezt a nyíltan magyarellenes Vatra Românească egyik megalapítója és annak szellemi utódja, a székelyföldi románok civil fórumának elnöke, Ioan Sabău-Pop ügyvéd tanácsára és biztatására tette, és teszi.
A történelem során folyamatosan akadtak gyenge jellemű emberek, akiknél a pénz, vagy az érvényesülés többet ért a becsületnél. Akik csinos összegek, különböző címek, tisztségek, vagy birtokadományok fejében elárulták a népet, amelyből vétettek. Az ilyeneket azonban kiközösítették és megvetés kísérte további lépteik. Egy egészséges öntudattal rendelkező nemzet pedig, ha élni akar, ma sem cselekedhet másképp. Ki kell tehát dobjuk magunkból a selejtet mi is, mert Tamási Áron szavaival élve, „aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 7., 8:31
  ÉRTÉKELÉS: 0

  N.Seres Ferenc.
  Tisztelt hinfitársam.
  Tisztelt Bedő Zoltán.
  Sajnos ,erdő száraz gaj nélkűl nem létezik.
  Ezek a gajak elrothadnak ,megsemmisűlnek.
  Ez érvényes a felűlírott senkiházira is.
  Szeretném éttesitéseid megkapni állandó jelleggel ,ha lehetséges .
  Természetes én is írnék pár értelmes szót ,gondolatot.
  Tisztelettel
  N.Seres Ferenc
  Szatmárnémeti

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 11:19
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Zoltikám, hasonló, ennélis látányosabb eset garmadával van megyénkben, de hiába próbálom botrány csapása nélkül felhívni a figyelmet rájuk, azt mondják, mondhatják, hogy személyesügy, nem tartozhat a nyilvánosságra. Nekem személyesen két visszaszolgáltatási peres ügyem van már évek óta, kollégákat is megpróbáltam beavatni, hiába…
  Sunyítva félresompolyogtak! Pedig mindkét ügyem nagyon közösségi ügy: Magyar, román, cigány , hivatalos és magánszemélyek karölve gazkodnak…

  • User
   Dátum: 2019. március 7., 15:54
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Aki a visszaszolgáltatási ügyekkel kapcsolatban megszeretne keresni, tegye meg. Írni róla azonban csak akkor fogok, ha dokumentumokkal tudja bizonyítani az igazát.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 13:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Várható volt, aki kopacot választotta, tudta, hogy még csak nem is udvarházban született. A nyereség elosztásáról nekünk nem küldenek köszönő levelet. Számítsunk erre!

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 10:35
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Egy ilyen szarmarci andreinak persze érdeke, hogy semmi magyar építmény ne maradjon eredeti állapotában, s a felújítások is hajolnának meg a neororomán stílus előtt. Ezek tüzelik az ilyen jelentgető és zsarolható kis véglényeket, akik nem bírnak rájönni tévedéseikre álláspontjukat illetően…