Felhívás!

Kézi s vízi csaták

A nemzetközi sportnaptár úgy hozta, hogy szűk két hónap leforgása alatt négy magyar válogatott is olimpiai részvétel kivívásáért lépett, illetve léphet pályára. A női kézilabda-válogatott a kudarcosnak nevezett világbajnoki 14. helyezés dacára végül – szerencsés körülményeknek köszönhetően – mégis ott lehet a márciusi olimpiai selejtezőn.

A férfi kézilabdázókon a sor, ők is olimpiai selejtező kiharcolásának reményével kezdik a január 9–26-i Európa-bajnokságot. Számukra azonban a tavalyi világbajnokságon elért 10. helyezés a visszahúzó. Emiatt a svéd–osztrák–norvég rendezésű Európa-bajnokságon kellene minél előrébb végezni, mégpedig úgy, hogy a tavalyi világbajnokságon olimpiai selejtezős helyet nem szerző válogatottak közül az első vagy második helyet megszerzi. Ez összesítésben lehet akár 7. vagy 8. hely is. Nem lehetetlen küldetés, ám ami utána jönne, ajjaj! (Az Eb-arany olimpiai részvételt ér, de ez nem lehet elvárás a magyar válogatott iránt.) Ha a csapat megszerzi az olimpiai selejtezőre feljogosító két hely egyikét, vagy Németország, Svédország, Dél-Korea, vagy Franciaország, Horvátország, Bahrein mögé kerülne be negyediknek, és kettő–kettő jut tovább. Egyik csoport sem legényálom, ha szabad ez a szóferdítés.

Szintén januárban, 12-től 26-ig (mérkőzések 14-től) Budapest a házigazdája a női és férfi vízilabda Európa-bajnokságnak. Mindkettő olimpiai kvalifikációs torna. Ha egyik magyar csapatnak sem sikerülne közvetlenül kijutni az olimpiára, a selejtezős részvétel nem lehet kérdéses. A férfiak számára ez esetben nem ellenfél Szerbia, Spanyolország, Olaszország, továbbá Japán, Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok, hiszen ők már résztvevők. Plusz az Európa-bajnok, ha éppen nem a magyar lesz! A selejtező tornákról még 4 csapat juthat ki Tokióba, és bizonyára egyikük a magyar válogatott…, ha nem jut már Budapesten közvetlen kvótához. A nők sem állnak rosszabbul, sem az „esélyábrák”, sem a tudás és csapaterősség szempontjából. Az Európa-bajnokságon is megszerezhető az olimpiai indulási jog, de utána a selejtező tornán szintén marad még jó esély. A három hely egyikére nem vetélytárs már Spanyolország, Japán, Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália, továbbá a leendő Európa-bajnok, ha nem a magyar lesz!

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.