Felhívás!

Kétosztatú politika

Míg az ellenzéki sajtó szerzői azon örvendeznek, hogy október közepén az önkormányzati választások véget vetnek a centrális erőtérnek, a Fidesz megtartotta 28. kongresszusát, melyen újraválasztották Orbán Viktort a párt elnökévé. Jól esik a magyar szívnek, ha egy pártelnök úgy fogalmaz, „bajtársak, egy vérből valók vagyunk”. Különösen, ha a beszéd szokásosan nagy ívű, jövőképet és korrajzot adó. Orbán egy fél mondat erejéig reflektált a minap kiszivárgott Karácsony-beszédre is, miszerint a baloldal főpolgármester-jelöltjét Zuglóban a szocialisták „elássák”, ha megpróbál visszamenni oda.

Karácsony a beszéd nyilvánosságra kerülése kapcsán titkosszolgálati módszereket emlegetett, holott sokkal valószínűbb, hogy Bayer Zsoltnak van igaza ebben a kérdésben: a beszéd az ellenzéki sajtóban látott napvilágot, ami arra utal, hogy a baloldalon is sokan a Karácsony bukása utáni helyzetre készülnek. És akkor megóvandó az általuk oly régen várt, a Jobbiktól Gyurcsányig terjedő ellenzéki összefogás eszmeiségét és gyakorlatát, Karácsonyra kell fogni a vereséget. Megjegyezzük, ez nem lesz nagy kommunikációs feladat, nála gyengébb jelöltet keresve is nehéz lett volna találni.

Ami a pedig a centrális erőteret illeti, annak a képletnek vége, melyben a Fidesz, mint mérsékelt jobbközép erő kétoldali kihívókkal bír, a Jobbikkal az egyik oldalon és a globalista baloldallal a másik oldalon, melyek képtelenek összefogni. Az összefogás megvalósult. A Mi Hazánk egyhamar aligha lesz képes olyan erőt felmutatni, mint a hajdani Jobbik, a 15–20%-tól elég távol vannak, a párt vezetői örülhetnek, ha bekerülnek a következő parlamentbe. Így aztán nagyjából a 1998 és 2002 közötti idők jönnek vissza, két politikai tábor néz majd farkasszemet a politikai paletta két oldalán, köztük pedig egy kis nemzeti radikális párt. Annak idején a MIÉP volt ez, most a Mi Hazánk.

Annyit jól látnak minden esetre mind a bal-, mind a jobboldali elemzők, hogy ez a választás alapjában befolyásolja a 2022-es parlamenti választások eredményét. Mivel a nemzeti oldalon egyetlen erős, komolyan vehető politikai erő maradt, a Fidesz–KDNP-szövetség, a nemzet érdeke az, hogy e koalíció minél nagyobb győzelmet arasson két hét múlva.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások