Felhívás!

Kell-e nekünk román érettségi?

Egyesek hajmeresztő ötletnek tekintik, hogy az MPP eltöröltetné a román vizsgát a középiskolát magyarul végző diákok érettségijéből, mások cél- és észszerűségét vitatják. Hiszen ki tagadhatná, hogy számukra is szükséges a románnyelv-tudás mind a napi érintkezés, mind a továbbtanulás érdekében, és hogy a szótértés szavak nélkül bizony nehezen elképzelhető.

No, de mielőtt botránykővé válna a dolog – mely különben a parlamentben a képviselőházon az ún. hallgatólagos procedúrának köszönhetően át is ment már, és a szenátusban várható tulajdonképpeni döntés felőle –, hadd jegyezzük meg: van ráció a javaslatban, s érdemes szépen szétszálazni a dolgot, mielőtt megütközünk rajta, netán elutasítjuk. Ma ugyanis a román érettségi sok magyar középiskolás réme lett, és súlyos jogsérelem okozója, annyira, hogy az már népünk iskoláztatásában komoly hátrányhoz vezet, ugyanis ebből buknak meg a legtöbben, emiatt kerülnek előnytelen helyzetbe az életben és a munkavállalás terén egyaránt.

Képzett pedagógusként állítom, főleg nem a diákok hibájából. Évtizedek óta cikkezik sajtónk arról, hogy e tárgyat iskoláinkban elhibázott módszertan és beolvasztást célzó avítt tananyag alapján oktatják. El is értünk annyit, hogy csigalassúsággal és többszöri visszalépés után ugyan, de beindult egy reform, ami azonban még mindig csak az általános iskolai osztályoknál tart, azaz még legalább hat évig több száz, esetleg ezer diák amiatt fog megbukni az érettségin és esik el a diploma nyújtotta előnyöktől, mert pedagógia-idegen módon kínozták az iskolában nyelvtanítás címén, és szorították joghátrányba, közel sem mentesen minden ártó politikai célzattól. Pár, abban részt vevő reformertől tudom: a tananyag és módszertan ki van dolgozva, akár egy-két év alatt be lehetett volna vezetni iskoláinkba már tíz évvel ezelőtt, de politikai akadálya volt mindig annak, hogy a magyar diákot főleg beszélni tanítsák meg románul, és a többségiekétől elütő vizsgát tegyen ennek megfelelően.

Okos dolog hát felvetni, hogy a vizsga a teljesebb jogegyenlőség érdekében akár el is törölhető, ami nagy tehertételtől szabadítaná meg iskoláinkat, melyek a románnyelv-tanításra ettől kezdve sokkal nagyobb súlyt fektethetnének, mert célszerűen tehetnék – pontosan diákjaink legsajátabb érdekeinek megfelelően.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.