Felhívás!

Karácsony előtt: mondj nemet!

Volt már olyan pillanat az életedben, amikor teljes mértekben úgy érezted, hogy nem bírod utolérni magad? Összecsaptak fejed fölött a hullámok, és te maradtál alul a teendőkkel vívott harcban. Majd megfogadod, hogy ezentúl minden szívességre nemet fogsz mondani, aztán egy kósza, elgyengült pillanatodban, így karácsony előtt a huszadik teendőt is elvállaltad.

Mert ugye, mit fognak szólni az emberek, ha egyszer vissza mered utasítani őket? Biztosan csalódni fognak benned, vagy drasztikusabb esetben akár megutálnak, és akkor vége lesz a világnak. Ugye? Mert rád mindig lehet számítani, te sosem mondasz nemet, te majd biztosan el fogod vállalni, ha más nem szeretné. Mert te ilyen nagyszívű vagy. Segítőkész. Elérhető a nap 24 órájában, még hétvégén is.

Aztán a nagy segítőkészség forgatagában eredményképp az ágyban találod magad kiütve, időérzékedet elveszítve; azon pörög az agyad, hogy vajon már megint miről feledkeztél meg. Pötyög a laptopod, cseng a telefonod, anyukád folyton segítséget kér, a munkahelyeden reggeltől estig teendők sorakoznak, és persze a karácsonyi előadás is hamarosan itt a nyakadon. Neked meg rögtön bűntudatod lesz, ha véletlenül mertél kicsivel több pihenést engedni tüntető szervezetednek.

Egyik programról rohansz a másikra, hiszen most vagy fiatal, most kell mindenhol is ott legyél, mindenben részt vegyél. Mindent (is) véghez akarsz vinni, mindenhol helyt próbálsz állni, azt mutatva, hogy energiatartalékaid kifogyhatatlanok. Az emberek csak ámulnak rajtad, nem értik természetfelettinek tűnő képességeidet, kitartásodat, és irigyelnek, hogy neked mi mindenre van időd a munkahely és a mesterképzés mellett. Elégedettséggel tölt el, hogy mindenkin segíteni tudsz, olyannyira, hogy saját dolgaidat, magánéletedet inkább háttérbe helyezed.

Aztán egy óvatlan pillanatban összedől a kártyavár, és zokogás tör ki rajtad. A párkapcsolatodról kiderül, hogy haldoklóban van: „Jaj, hogy már nem is vagyunk együtt…” A családtagok elhanyagolva érzik magukat, s már nem is tudod az idejét, hogy mikor beszélgettél egy jót úgy a legjobb barátoddal, hogy a gondolataid jelen legyenek.

Nyomorult vesztesként végül beismered, hogy ideje lenne gyakorolnod a nemet mondás kultúráját.

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.