Felhívás!

Káderpolitika

Az új bértörvény erényei közé sorolják, hogy az állami alkalmazottak közti bérkülönbség valamelyest mérséklődik. Míg korábban ez, a minimálbér alapján számolva 15-szörös különbséget jelentett a legrosszabbul és a legjobban fizetett hivatalnok – az államfő – között, a bérezési reform után az arány a 12-szeresre csökken. Ennek oka, hogy az állami hierarchia csúcsán levők – országos és helyi választott tisztségviselők, miniszterek, az igazságszolgáltatás szakmai testületei stb. – vagyis magyarán a demokratikus intézményeket működtetők, a politikai elit bérezési kvótája csökken. Továbbá ahhoz képest, hogy az egységes béremelés fokozatosan zajlik 2022-ig, a jogszabály foglalkozási kategóriánként önálló bérpolitikát alkalmaz. Az egészségügyben, meg a helyi közigazgatás alkalmazásában dolgozók bére (így a pedagógusoké is) pedig nem apránként növekszik, hanem ugrásszerűen, 2018 januárjától egyetlen alkalommal.

Tekintettel a politikai elittel szembeni folyamatosan csökkenő bizalmi trendre, illetve a korábbi botrányosnak ítélt nyugdíj-, meg bérezési kiváltságokra, a bérkülönbség arányának csökkentése inkább a közvélemény számára készült üzenetként fogható fel. Hiszen anyagi tételben ez a csökkentés nem jelenetős: sem az államkasszára, sem pedig az érintettek életminőségére nézve. Ennél fontosabb a társadalmi igazságosság elvének érvényesülése felől az egészségügyi dolgozók, tanárok, szociális dolgozók egy és jelentős tételben történő béremelése. Ezzel próbálják fényjelezni, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a szóban forgó intézményeknek, illetve az emelés módjával valószínűleg a politikai lojalitásukra is igyekeznek hatni. Hasonlóan gondolkodhatnak az erőszakszervezetek – a rendőrség és a katonaság bérnövekedése esetében is, ahol már idén júliustól elkezdődik a fizetésemelés.

A román kormány a társadalmi igazságosságról alkotott képzete mentén gyúrja át az állami bérrendszert. Ez pedig három pilléren nyugszik: az elit bérezésének csökkentésén; a leépülő állami szolgáltatások szinten tartásán; illetve a rendvédelmi szervek lojalitásának költségén. Látványosan kimaradt a képletből az innováció. Az átalakítás nagy vesztesévé úgy tűnik, hogy a kutatás válik, és ehhez a tényhez nagyban közrejátszhatott, hogy a döntéshozóknak sikerült mellőzniük az átfogó társadalmi vitát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.