Felhívás!

Jogainkat keressük, de hol?

„Milyen dolog az, hogy egzotikus helyekre kirándulva keresnek szövetségeseket, kimondhatatlan nevű kisebbségekkel példálózva (mintha a mai Európában ez érdekelne valakit), ahelyett, hogy higgadtan, tanári részletességgel és pontossággal elmondanák a 94 százalékos román többségnek, mit akarunk?”
Amikor ezt írtam, én voltam a gonosz. Most nagy a felháborodás, hogy az Unió elutasította a hírhedt Minority SafePack-kezdeményezést. Megjátsszuk a sértődöttet, pedig világos volt, hogy a kisebbségi kérdés nem tartozik az EU jogorvoslati körébe. Kisebbségi jogokról az ET több határozata, ajánlata és a nemzetközi egyezmények gondoskodnak. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntései kötelezőek, nem más. Tudta ezt előre mindenki, aki konferenciáról konferenciára, szállodából szállodába utazott degeszre tömött pénztárcával „lobbizni”, aláírást gyűjteni, miközben a földiei a megalázó minimálbér elől menekültek bárhová, mosogatni meg epret szedni. Szánalmas kettős játszma. Szidjuk Brüsszelt, mint a pokrócot, de tőle várjuk el jogaink megerősítését.

Ideje lenne megérteni, mindenkinek megvan a saját hatásköre.

Az RMDSZ két képviselőjével nem fogja az EP alapszabályzatát átírni, itthon pedig nem befolyásolhat bírósági döntéseket. Sem a PSD, sem a PNL nem hozza ki a börtönből a „saját” elítéltjeit – mindenki feleljen a tetteiért. És apropó bíróságok. Immár hetedik éve húzódik a Funar-cirkusz, amiért a magyart a lovak nyelvének nevezte. Megbüntették, fellebbezett, elfogadták a fellebbezését. Újra felháborodunk, de értsük meg, a bíróság nem azt dönti el, helyesen beszélt-e vagy sem, hanem hogy jogszerű-e a büntetés vagy nem. Ha X lehülyézi Y-t és az pereskedik, a bíróság nem fogja tesztelni Y-t, hogy tényleg hülye-e, hanem azt vizsgálja, X kijelentése túllépi-e a szólásszabadság határait. És tessék most megnézni a Funar-ügyben a bíró urak indoklását: kampányban volt, nacionalistaként kampányolt tehát normális, hogy nacionalistaként beszél, és – itt fogózzanak meg – a lovakat a közvélemény pozitív módon ítéli meg.

Gyereket szülni, helyileg fejleszteni, normális párbeszédet folytatni a román többséggel, ez a megoldás, nem holmi pereskedésekkel meg kezdeményezésekkel szítani a feszültséget.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.