Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jégvirágok

Az 1970-es években, amikor a női labdarúgás Európában – így Romániában is – hódítani kezdett, láthattunk tévéközvetítéseket, ahol a bemondó ilyen szavakat használt: lábacska, fejecske, bokácska, combocska… Ha abban az időben a székelyföldi lányok jégkorong-felszerelést öltöttek volna magukra, és elkezdtek volna hokizni, a fiúk, férfiak gyorsan leintették volna, „bocs’, de ezt majd mi”. Nem csoda, hogyha például Csíkszeredának előbb volt futkározós gyephokiban női országos bajnoka, mint korcsolyázós női jéghokiban.

Ugrunk az időben. Ha egy beavatatlan személy a divízió 1A jelű világbajnokság elmúlt heti, budapesti mérkőzéseinek közvetítéseibe, későbbi videofelvételeibe olyankor belepillantott, amikor nem közelképeket, hanem egész pályás, félpályás jeleneteket mutattak…, hát aligha mondta volna biztosra, hogy ott női mérkőzés zajlik. Iramos küzdelem, gyors, pontos összjáték, szép cselek – volt ott minden, ami ennek a sportágnak a sava-borsa. És milyen csodálatos érzés leírni: magyar lányok, hölgyek az 1A vb legjobbjai, ott vannak hivatalosan is a világelitben. A felnőtt csapatból tízen már „jártak” az élvonalban, az U18-as korosztály 2012-ben feljutott, 2013-ban bent maradt, 2014-ben kiesett, nyilván, eközben a keret teljesen kicserélődött.

A budapesti vb példaadó sportszerűségi mozzanatokkal zárult. A magyar válogatott már biztos feljutó volt, az Ausztria elleni mérkőzés eredményétől függetlenül, akár vereséggel is. Az osztrák hölgyeknek egy pont kellett volna a feljutáshoz, vagyis legalább annyi, hogy a 60 perces játékidőben döntetlen legyen. A mérkőzés vége felé, 2–1-es magyar vezetésnél egy banális hiba (korong kipöccintése a palánkon kívülre) miatt a házigazdák csapatkapitányát kiállították. Másfél percig az osztrákok – a kapust lecserélve – 6 mezőnyjátékossal támadtak, de a magyar csapat hősiesen kivédekezte a rohamokat. Mindezt annak tudatában, ha gól kap, akkor is feljut. A 2–1-es győzelemmel a magyar csapat a dánokat „viszi” magával, viszonzásul – talán – azért, mert a norvégok elleni előző győzelmükkel éppen a dánok biztosították be a magyar feljutást.

Sporttörténeti siker a Pat Cortina szövetségi kapitányé. Tizenegy évvel ezelőtt a magyar férfi jégkorong-válogatottal jutott a világelitbe, most a magyar női csapattal. Egyedülálló teljesítmény.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük