Felhívás!

Irány: diktatúra

Jó néhány esztendővel ezelőtt, amikor a magyar származású amerikai Tom Lantos Romániában járt és a magyar újságírókkal beszélgetett, arra figyelmeztetett, hogy egy olyan szegény országban, ahol éppen csak rakosgatni kezdik a demokrácia alapjait, ügyelni kell, hogy ez nehogy egy újabb diktatúrába csapjon át. Ez azzal kezdődik ugyanis, hogy előbb nem tartják be az emberi jogokat, majd kettéosztják a választótömeget jóra és rosszra, majd megkezdődik az állampolgárok bizonyos hányadának kiszorítása. Ez nagyon könnyen bekövetkezhet, annak ellenére, hogy még a leghatástalanabb demokrácia is többet ér a leghatékonyabb diktatúránál.

A változás utáni évben Székely János is figyelmeztetett egy, a demokráciáról szóló írásában, hogy bár a nép uralmának sok hibája van, mégis a lehető legjobb minden más uralkodásnál, de főleg a diktatúránál. Mi ezekre a szavakra buzgón bólogattunk, de alig telt el negyedszázad, s a demokráciának csak apró szilánkjai csillognak, a jogállam pedig csak álom, és már érezhető, hogy valaki megint abszolutizmusra törekszik. Az ő kormányát, az ő parlamentjét, az ő egyeduralmát akarja!

Gabriel Andreescu fújta meg a legerősebben a sípot, arra figyelmeztetve, hogy az emberi jogok elmismásolása, az alkotmányos jogok be nem tartása mellett nem csak a románság kettéosztását akarja a frissen újraválasztott államelnök, hanem az erdélyi magyarság beolvasztását, eltüntetését is. Sajnos, az ilyen hangokra egyesek oda sem figyelnek, sőt támogatják. Egyszerűen nem hiszik el, hogy egy diktatórikus uralom megint bekövetkezhet.

A korábban díjazott valóságriportokat készítő, most európarlamenti képviselő Carmen Avram állította: a mai időkben sunyin közelítenek a diktatúrához, úgy, hogy a közember észre sem veszi. Csak annyit érez majd, hogy jogai lassan eltörlődnek, és mindent csak egy mindentudó atyuska vezet. De mind több újságíró figyelmeztet a veszélyre, pedig ezek közül néhányan az államelnök mellett dolgoztak. Szerintük ügyelni kell minden alkotmányt romboló, jogot megmásító és a társadalmat önkény felé toló, túlzottan nacionalista lépésre. Mert vékony a fal, amely a román demokráciát az egyeduralomtól elválasztja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.