Felhívás!

Ilyen nincs! De van!

Talán csak keveseknek kell magyarázni, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan mennyi, de mennyi ellentmondás, kétes meglátás elhangzott, leíródott február–március óta. A tudomány is kapkodja a fejét. A télutón még csak arról volt szó, hogy a tokiói olimpiát esetleg egy-két-három hónappal elhalasztják. Ma már az is kérdéses, hogy jövő nyáron sor kerülhet-e a játékokra. A derűlátók szerint igen, de erre senki se tegyen nagy összeget a fogadóirodáknál.

Döbbenetes híreket hozott a skandináv szél Norvégiából, a decemberi női kézilabda Európa-bajnokság társrendező országából. A lényeg egész egyszerűen hihetetlen, nehéz felfogni és elfogadni. Azzal riogatják a válogatottak egy részét, hogy amennyiben a norvégiai csoportokba sorolt csapatok valamelyikénél akár egyetlenegy koronavírus-fertőződést is észlelnek, az érintett csapat számára véget érhet a torna, és ez vár a legutóbbi ellenfelére is, amellyel úgymond testi kontaktusban volt a mérkőzésen. A norvég szövetség a szakhatóság szövegét északi fagyos merevséggel átvette, és beültette az Európa-bajnokság szabályzatába. Függetlenül attól, hogy a vízen túli déli szomszédnál, a társrendező Dániában teljesen más a szabály, ott csupán a fertőződéssel igazolt játékosnak kell karanténba vonulnia, a csapat folytathatja, amíg ezt játékoslétszáma megengedi. Minő nagy különbség! Mennyire méltányos a dán, mennyire méltánytalan és abszurd a norvég rendelkezés!

Az utóbbi két-három nap alatt bírálatözön érte a Norvég Kézilabda-szövetséget emiatt. Nemcsak szurkolók háborogtak, hanem a norvégiai két csoport némelyik résztvevőjének szakszövetsége, valamint sok szakíró is aggályait fejezte ki. Nos, a társházigazda szakszövetségénél már azt fontolgatják, visszalépnek a rendezéstől, Norvégiában nem lennének mérkőzések. Végső határozat egy héten belül várható, amikor már csak egy hónap marad az Európa-bajnokság rajtjáig. Két megoldás körvonalazódik: a tornát csak Dániában rendezik, vagy pedig a norvég szövetség enyhíti a drasztikus részvételi szabályokat. Utóbbi a kevésbé valószínű.

Mint ismeretes, az eredeti program szerint Norvégiában játszaná három–három csoportmérkőzését a magyar és a román válogatott is, majd továbbjutás esetén újabb három–három mérkőzés következne a középdöntőben, egyik éppen egymás ellen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.