Felhívás!

Igényes nedűkért

Magyarországon a ’90-es években a minőségi bortermelésben történt hatalmas fejlődés, a 2000-es évek első évtizedében a vendéglátás terén, konkrétabban az éttermi kultúra fejlődött ugrásszerűen, míg a 2010-es évek elejétől a sörök területén örvendhettünk egyfajta forradalomnak. A lendület még tart, egyre másra jelennek meg a piacon újabb és újabb, a csúcskategóriába sorolható sörfőzdék, egyre több helyen tartanak minőségi sört a nagyipari mellett vagy helyett, ma már egy igényes étteremben elvárható, hogy ne csak nagyipari sör legyen az itallapon. Végül, de nem utolsó sorban jelzésértékű, hogy a legtöbb nagy gyártó is nekifogott PaleAle és/vagy India PaleAle (IPA) söröket főzni, legutóbb a Dreher dobta piacra az IPA-ját, mely a nagyipari IPÁ-k között a jobbak közé sorolható.

Ezzel együtt a sörforgalom 95%-át továbbra is a nagyok adják. Ezen kíván változtatni a Fidesz. Kósa Lajos egy Facebook-bejegyzésben jelezte, be kívánnak avatkozni a sör- és az üdítőpiac viszonyaiba, vissza akarják szorítani a kizárólagossági szerződéseket, melyek hátrányos helyzetbe hozzák a kistermelőket.

A Gyurcsány-párti Arató Gergelynek a kérdés első parlamenti vitájában sikerült eltalálni a szarva közt a tőgyét: persze, hogy a multikat vette védelmébe, s egy kis hangulatkeltés kedvéért azt is hozzáfűzte, hogy ne tegyünk úgy, mintha csak a Csíki sör lenne „hazai gyártó”. Látszik, mennyire felkészült a DK-s politikus, bájos is volt Kósa Lajos válaszában az a kitétel, hogy a csíkiak „egyelőre” román termelőnek számítanak a jog szerint…

Láss csodát, az Index is Lex Csíki: indul a sörháború címmel tudósított egy olyan kezdeményezésről, mely egyértelműen a magyar termelőknek és a minőségi sörfogyasztásnak kedvez. Az ürügyet e hangulatkeltő címre a készülő törvény egyik kiskapujában és abban a feltételezésben találták meg, hogy az Igazi Csíki netán összefog a nagyokkal, hogy az ő söreikkel legyen meg a szükséges „kézműves kvóta”. A cél persze az, hogy egy pozitív javaslat negatív színben tűnjön fel. De persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha elfogadást nyer a készülő jogszabály, akkor remélni lehet, hogy lényegesen több helyen lesz módunk enzimekkel gyorsított nagyipari tömegsör mellett tisztességes, igényes nedűket is inni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.