Felhívás!

Igaza van, miniszterelnök úr!

Nem emlékszem hirtelen, mikor fordult elő utoljára, hogy teljes mértékben egyetértsek a román kormányfő valamely kijelentésével, pedig most ez történt. Azt mondja Ludovic Orban: a Piatra Neamţ-i kórházban bekövetkezett tragédia esetében nem elégséges a kórházmenedzser lemondása. De mennyire, hogy nem!

Igazságtalan lenne, ha most kitalálnák (márpedig errefelé tart a történet), hogy azért semmisült meg a harmadik emeleti intenzív osztály egyik kórterme, és égett bent tíz ember, mert ő elrendelte, hogy a második emeleten egy gipszkarton fallal osszanak két részre egy kórtermet, hogy legyen ahová az egyre növekvő számú betegeket elhelyezze, és ehhez – horribile dictu – nem kért engedélyt a megyei közegészségügyi igazgatóságtól. Tehát nem terheli felelősség a minisztert azért, mert oxigéndús környezetben ócska, elavult gépekkel dolgoznak, ahol a levegő is égni kezd a legapróbb szikrától, nem felelős a kormány, amely az idei költségvetésben sem különítette el a törvény által előírt százalékot az egészségügyre, hanem mindenért a néhány hete kinevezett igazgató a hibás, aki saját hatáskörben próbált megoldani valamit, aminek a lepapírozása a hatóságok irodatöltelékeivel napokba, esetleg hetekbe telhetett volna.

Valóban nem elég az igazgató lemondása, mennie kellene a miniszternek és a miniszterelnöknek is! Ha maguktól nem teszik, akkor az államfőnek kellene lemondásukat kérnie. Csakhogy Klaus Iohannis, aki 2015-ben, a Colectiv-klubban kitört tűzvész miatt azonnal Victor Ponta nyakának ugrott, most hallgat, mint a csuka. Természetesen minden emberélet pótolhatatlan, de az a tűz mégiscsak egy magánklubban tört ki, ahová a fiatalok önként és dalolva, bulizni mentek, és akik közül, Istennek hála, sokan a saját lábukon ki is tudtak menekülni. Ez viszont egy állami közkórházban esett meg, ahová magatehetetlen, idős embereket utaltak be, akiknek esélyük nem volt bármiféle menekülésre, és csak remélni lehet, hogy öntudatlan állapotban égtek halálra – ez esetben tényleg nem elég a menedzser lemondása! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások