Felhívás!

Hol vagytok, székelyek?

Sikeres, több mint biztató hétvégén van túl az anyaországi jégkorong-utánpótlás. Két korcsoport első, egy pedig második helyen végzett a mostanság oly divatossá vált, és a nemzetközi szövetség naptárában is szereplő „négy nemzet tornáján”. Na jó, nem Oroszország, Csehország, Svédország társaságában, de olyan országok ifi válogatottjainak a részvételével, amelyek gyakori vendégei az elit világbajnokságoknak.

Az U20-as magyar csapat a szlovéniai Ljubljanában 3-2-re győzött Franciaország ellen, 6-4-re a házigazdákkal szemben, Olaszországgal 4-4 után szétlövéssel veszített, de megnyerte a tornát… Az U18-asok Kaposváron 3-1-re verték Ausztriát, 6-2-re Szlovéniát, de 3-1-re kikaptak Olaszországtól, így második helyen végeztek. Az U16-os nemzeti csapat az ausztriai St. Pöltenben 12-2-re lelépte Szlovéniát, 8-2-re Olaszországot, majd már tornagyőztesként veszített (4-6) Ausztriával szemben… Az U18-as leány válogatott a spanyolországi Granadában 4-1-re győzött Nagy-Britannia ellen, 3-1-re a házigazdákkal szemben, és tornagyőzelemre állt az utolsó két találkozó előtt… Eközben a felnőtt válogatott a budapesti Tüske csarnokban, szintén „négynemzetes” tornán, 1-4-re végzett Lengyelországgal, 5-2-re győzött Olaszország ellen, és vasárnap este a második helyért játszott Japánnal.

A fiú és férfi válogatottak csaknem száztagú játékoskeretét vizsgálva nagyon kevés székely jégkorongozót találunk. Pedig évek óta a csíkiak nemcsak felnőtt szinten, hanem ifi korcsoportokban is résztvevői a magyar jégkorongbajnokságnak. Ami első látásra világos, erdélyi, székelyföldi vagy romániai csapatból egyetlenegy játékos sem kapott meghívást a négy említett válogatottba (nem hivatalos értesülés szerint az U18-as leány válogatottba sem). A felnőtt férfiválogatottban van két székelyföldi, de ők nem itthon játszanak: Bartalis István a német Schwenningen, Sárpátki Tamás az anyaországi Fehérvár AV19 tagja… Keresztes Levente (MAC Budapest) az U16-osoknál, Péter Andor (Fehérvár AV19) az U20-asoknál nyilvánvalóan lehet székelyföldi, de nem itthonról kaptak behívót. Várjuk a Székelyföldi Jégkorong Akadémia „termelésének” beindulását, és azt a napot, amikor az anyaországi utánpótlás vagy felnőtt válogatottak játékosainak adatlapján a csapatnévnél ilyen helységek állnak: Csíkszereda, Csíkkarcfalva, Gyergyószentmiklós vagy Kézdivásárhely…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.