Felhívás!

Hideg, langyos, forró

Az anyaország 14–18 éves sportolói káprázatos teljesítményt nyújtottak Buenos Airesben, az Ifjúsági Nyári Olimpiai Játékokon. Vasárnap délutánig 12 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérem a „termés”, ez október 18-ig még gyarapodhat. Az éremtáblán vasárnap Magyarország állt a második helyen Oroszország (22-9-6) mögött, Japán (9-6-9), Kína (9-5-6) és Olaszország (7-7-9) előtt. Románia (2-3-3) a 13. helyet foglalta el. A listán harmadik valójában az úgynevezett Mixed NOCS csapat (10-9-10), amely földrészek legjobbjainak válogatottja. Itt is vannak magyar aranyérmesek, dobogósok, de az eredményüket nem Magyarországnál jegyzik.

A három ifjúsági olimpia összesített éremtáblázatán Magyarország fellépett a tizedik helyre, vasárnapig 24 arany-, 18 ezüst- és 20 bronzéremmel. Az argentin fővárosban érmet szerző magyar ifjak közül bármelyik lehet később felnőtt olimpiai bajnok, sőt a helyezettek számára is nyitott ez a lehetőség. Az érmesek között (vasárnap délutánig) egy lány és egy fiú szertornász is szerepel, a többiek zöme a hagyományosan „magyaros” sportágak képviselői (úszás, kajak-kenu, birkózás, cselgáncs, vívás, öttusa, strandkézi).

A focipályákon ennél lehangolóbb fejleményeknek lehettünk tanúi. A magyar U21-es válogatott kikapott Máltán (2–1), az U19-esek a Koszovó elleni 0–0-as döntetlennel megnehezítették a dolgukat az Eb-selejtezőn (kedden legalább döntetlen kell Ausztriával), a „nagy” válogatott pedig az athéni 1–0-lás vereséggel eltávolodott közeli céljaitól, attól, hogy esetleg a Nemzetek Ligájából kijuthasson a 2020-as Európa-bajnokság döntő tornájára. A mutatott játék ígéretes, de továbbra is bujkál valahol az a plusz, ami a tényleges előrelépést jelenthetné. Az új szövetségi kapitány (Marco Rossi) rendkívül rokonszenves, de talán a „Dzsudzsák-fóbiáján” el kellene gondolkodnia. A magyar foci utóbbi évtizedének legjobbja a pályafutása alkonyához közelít, ám maradt még mondani- és mutatnivalója a válogatott címeres mezében.

Itthon, szűkebb pátriánkban a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda is olyan ellenféltől szenvedett vereséget hazai pályán (Gaz Metan 1–2, illetve Lénárdfalva 0–3), amelyekkel közvetlen harcban lehetnek a céljaikért: az OSK a felsőházért, az FK a másodosztályért. Kínos hátrány.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.