Felhívás!

Helmuth vívódásai

A magyar szempontból nagy reményű 1986-os labdarúgó-világbajnokság (ahol a négy közé várták Détáriékat) egyik csoportmérkőzésének felvezető rádióműsorában kabaré hangulatával idézték a Steaua Bukarest néhány héttel korábbi sikerét, a Bajnokcsapatok Európai Kupája (BEK) döntőjének megnyerését (a mai BL elődje). A humorista azzal élcelődött, hogy a Steaua magyar csapat. Sorolta a neveket, és a ténylegesen magyar etnikumú Jenei, Bölöni, Weiszenbacher után előbb a „fél román” Balint-ból lett Bálint, majd Lăcătuş-ból Lakatos, az olténiai Iovan-ból Jován (Magyarországon is előforduló családnév), aztán Pistol-ból Pisztoly. Ezek után jött az igazi poén, amikor a BEK-döntőben négy 11-est hárító Duckadam kapusból Duck Ádám lett hirtelen.

Azokban az időkben erdélyi magyar lelket melengető humor volt az ilyen, de talán a hallgatóság zöme nem is gondolta volna, hogy a rádiós milyen érdekes családfát érintett a Duckadam „ádámosításával”. Az Arad megyei Szemlak községben 1959. április 1-jén született Helmuth Duckadam édesapja Josef Duckadam, édesanyja Kálmán Erzsébet (Elisabeth), akinek az édesanyja Elisabeth Schmidt volt és Németországban született. A futballkapus első felesége Ildikó, akivel 27 évig élt házasságban, a lányuk Brigitte. A futballkarrier után Helmuth Duckadam a határrendészet tisztje volt, őrnagyi ranggal vonult betegnyugdíjba érrendszeri panaszok miatt. A Duckadam család sikerrel pályázott a 2003-as „Amerikai Vízumlottóra” és bevándorlási, illetve letelepedési engedélyt kaptak Arizona tagállam Phoenix városában.

A sportember képtelen volt beilleszkedni, erős honvágy gyötörte, Ildikó azonban maradni akart, ez okozta a válást, a család szétszakadását. Egyéves vívódás után Helmuth hazatért, s vállalkozásai mellett a politikában is kipróbálta magát, 2004-ben már a Gigi Becali-féle Új Nemzedék Pártjának Arad megyei alelnöke. Hat év múlva, Becali hívására válaszolva, az akkori Steaua Bukarest, illetve a későbbi FCSB futballklub arculatembere lett. Idén, a koronavírus-járvány teljében fülébe jutott, hogy Gigi Becali már nem tart igényt a személyére, pénzügyi teherként néz rá, havi bérét kétezer lejre csökkentené. Emiatt Duckadam bejelentette lemondását, távozása után a sportszer-forgalmazó üzletére összpontosít. Csalódottan nyilatkozott a bánásmódról, a néhai nagy sikerek semmibevételéről.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.