Felhívás!

Hatósági erőszak Bukarestben

Dulakodás, könnygázgránátok robbanása, vízágyúk sistergése, csendőrroham, elszabadult indulatok, gumibotok csattogása, menekülő tömeg, földre tepert emberek, bántalmazott tudósítók, mentőautók szirénázása, lángoló gumiabroncsok és gomolygó füst. Íme, egy kormányellenes tüntetés durva ütlegeléssé fajult mozzanatai. És ezeket nem egy diktatúrában sínylő afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai ország, hanem a demokráciát fennen hirdető Európai Unió területén rögzítették és repítették világgá a kamerák 2018. augusztus 10-én. Pontosabban a jogállam szerepében tetszelgő Románia fővárosában.
Nem csak szomorú és tragikus, hanem egyben aggasztó és elfogadhatatlan, hogy több mint 28 évvel a kommunista diktátor bukása után mindez ismét előfordulhatott. A történtekkel kapcsolatban ugyanakkor több, egyelőre megválaszolatlan kérdés is felmerül. Például: kik alkották azokat az agresszív csoportokat, amelyek első perctől provokálták a csendőröket? Az utóbbiak miért nem emelték ki az erőszakoskodó személyeket a békés sokaságból? Bukarest prefektusa kinek a sugallatára, és milyen meggondolásból adta ki a tö­meg­oszlatási parancsot? Az adójukból fizetett és megvédésükre hivatott rendfenntartó egységek rátámadhatnak-e következmények nélkül a véleménynyilvánítás szabadságával élő polgárokra? Ráadásul ilyen vadállati dühvel, mint ahogyan ezt tették…
A látottak és észleltek alapján azonban az már most megállapítható, hogy ezúttal is egy jól megírt forgatókönyv szerint peregtek az események, mint egykor, a hírhedt bányászjárások időszakában. Ráadásul szintén a hatalom megtartása érdekében került sor rájuk. Éppen ezért a Bukarest utcáin péntek éjjel tomboló hatósági terror mellett mi, Erdélyben élő vagy innen elszármazott magyarok sem mehetünk el szó nélkül. Még akkor sem, ha eddig a jobboldali ellenzék is csak belénk rúgott. Az emberi és állampolgári jogok lábbal tiprása ugyanis minket sem hagyhat közömbösen. Állást kell foglalnunk ellene nyilvánosan és egyértelműen. Ki kell mondanunk tehát, hogy elítéljük a hatósági erőszakot, mert az igazság­érzetünk és az érdekünk egyaránt ezt követeli.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 14., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Mondtam en,hogy Bedo ur az egyetlen Hirmondos ujsagiro aki gondolataimhoz legkozelebb all.Vegre valaki aki nem a bolsevista hatalom se..et nyalja . Mert igy igaz,ahogyan cikkeben leirja.Azok akik ujjonganak oromukben az ilyen dolgok lattan,azok nem fogjak fol,hogy a medalnak tuloldala is van es nem tudhatjuk,hogy mikor fordul meg,ezuttal ellenunk. Es az ha eliteljuk a hatalom eme viselkedeset,az nem jelenti azt,hogy a tuntetokkel szimpatizalunk.Ok is emberek,meg akkor is ha fonnall a gyanu,hogy valakik manipulaljak oket a hatterbol.Gyerekek ,oregek ,nok ,fizikai serultek ellen (mert ilyenek is voltak a tomegben) konnygranatokat,gazat,vizagyut es egyeb eszkozoket hasznalni embertelenseg.A csendorok egyeb follepeseirol,allati viselkedeserol,arrol az embertelen duhrol amivel kezeltek sajat nepuket,csak azert mert ezek nem hurraznak es tuntetni mertek a PSD-hazug politikaja ellen,hat barataim,ez elitelendo.Mert ahol jozan elmelyu emberek elnek ,akikben van meg emberi erzes,azok nem tehetnek maskeppen mint,hogy eliteljek az ilyen vak gyuloletet es embertelen brutalitast.Meg akkor is,ha tuntetok sem tartoznak a magyar kissebbseg szimpatizansai koze.

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 14., 11:35
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ha még ékezeteket is tetszett volna használni, egész jó hozzászólás lett volna…emlékszik még a Fekete Márciusra? kb. ilyen elbánásban részesültek volna a magyarok ha kiállnak a jogaikért úgy mint a Bukaresti tüntetők..persze attól függetlenül mindannyiunk szégyene ez az analfabéta “kormány” amelyik minél hamarabb el kell tünjön vissza a Videle nevű koszfészekbe.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 14., 18:41
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Bedo ur jobban tenne,ha NEM beszelne többes szamban. Es nem hatosagi eroszak volt hanem a rezisztesek tamadasa a jogallam ellen amit a csendorok visszavertek , Bedo ur kinek dolgozik ?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 15., 20:40
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Hat igen.Gondolhattam volna,hogy a “jogallamrol” foltett kerdeseim sorozata sok bolsevistanak az elmejet fogja zavarni.Ezen mar nem csodalkozom.De,hogy az egyetlen ujsagirot mely oszinten,szive es ep elmeje szerint mer irni ,hogy ot is ennyire tamadjatok… .Ne busuljon Bedo ur,lessz itt meg jobb vilag.A remenyt soha nem szabad elvesziteni.Mondok en maganak egy viccet,ami sajnos a mai Romania-i helyzetet tekintetbe veve,sajnos meg viccnek is rossz ,vagy magyaran,ez mar nem vicc.Ime:”A bolsevizmust tulelo aranyszabaly: 1.Ne gondolkodj. 2. Ha gondolkodsz,ne beszelj. 3. Ha gondolkodsz es beszelsz,ne irj. 4. Ha gondolkodsz,beszelsz es irsz,akkor ne legy meglepodve…