Felhívás!

Győztes az igaz

Bölcs mondásokban sem vagyunk páratlanok annyi más, kisebb-nagyobb ország meg nemzet között. Bizony mondom néktek, nem kell ahhoz egy falás Európa-bajnokság sem, hogy köztük is érezzem magunkat erősnek. Persze, most hamar a kerítések túloldalára kerültünk. Magyarán: kiestünk. És épp ezen tűnődöm, nem rágódón s nem is önvigasztalón, merthogy így és aztán teremtünk szebb jövőt.

A mindennapi ásónk, kapánk, kaszánk mellett ott a nyoszolya meg a mindennapi kenyér és a magyar szó, a létalap. Valójában tartozunk a csapatszellemek minden fokán önmagunkhoz és a közös kultúránk Nagy Csapatának erkölcsi, vaskemény szövetségéhez. Nyújtom a karom akkor is a nagy harcos felé-fölé, ha az enyéim-magyarok már a csak a jegenyék csúcsáról gondolkoznak a sportbéli igazságról.

Mintha istenek rendelték volna épp erre a nyárra Európa ébresztését! Láttunk és én is láttam a zöld gyepen csodákat, ünnepet, amikor a kapus a győzelem után a kapufélfát ölelve sírt örömében, és körötte ülve hallgatott ragyogva az egész, a győztes csapat. Az ordítozást ki nem állhatom, de ezen az Európa-bajnokságon itthon és a magam örömében eszembe jutott egy kalapnyi óvodás örömemlék is. Három esztendővel ezelőtt aprólékosan megérdeklődtem, be szabad-e mennem, hogy ott benn, az óvodában lássam unokám „csapatát”, vegyek ott lélegzetet, miközben őt figyelem, lesem tudta nélkül a csapatban…Nem is tudtam percekig, melyik világon vagyok az enyéim között.

A történelem, a sok békekötés, a szerződéseknél is erősebb baráti kupa bor Európája sorolja most, az igazság és a szeretet védelmében a kisebb, letörpült vagy eltörpített országok győztes vagy elbotlott, de rendben és rangjában számon tartott csapatok közé a hangorkánban meghatottan örvendőket. Egy-egy város, egy-egy rajongva szeretett nemzet csókos termőföldje mutatja az óvodáktól a toronytetőkig, milyen is, mikor országok és népek kerülnek csukorékba az igazság s a törvény 16-osánál.

Ne aprózzuk a drámát! A mai Európának olyan nagy szüksége van a bírák igazságos ítéletére, akár a zöld fűnek esőre. Összeborulásokra csak az igazság idézhet idegen csapatbélieket is, együtt kiáltani ki jónak a jót, s megnyugodván harmadnapon is, hogy jogban s majd borban az igazság, győztes az igaz!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.