Felhívás!

Gátlástalanok

Zátonyra futhatnak a magyar olimpiarendezés álmai. Ha nem is indult Magyarország fő esélyesként a két nagyhatalommal (USA, Franciaország) szemben, a sportszerű viadalt megérdemelné. Az eddigi nyári olimpiák éremtáblázatának, örök rangsorának első 15 helyén a 8. Magyarország az egyetlen, amely még nem volt soha házigazda.

Valamelyik divatos fogadási irodánál nyugodtan megjátszható, hogy a jövő évi magyarországi parlamenti választások kampányában néhány kis párt ilyenformán fog kampányolni: „Na ugye, hogy megakadályoztuk a budapesti olimpiát?”. Még ha nem is ezen múlna majd a kudarc. Lehet, hogy Budapest el sem jut Limába, a szeptemberi hármas döntőre, mert még azelőtt a pályázat visszavonásáról döntenek az illetékesek. Már ez is szóba került, a helyzet nem rózsás.

Megijedt talán Budapest az olimpia rendezésének (anyagi) terheitől? Nem föltétlen. A Fidesz–KDNP-fölény morzsáiból kapirgálni, szedegetni próbáló ellenzéki kis és még kisebb pártok nemcsak hogy kihátráltak az olimpiai pályázat mögül (noha másfél éve még támogatták), hanem most már a tagadásból, az akadályoztatásból akarnak politikai tőkét kovácsolni.

A leggátlástalanabbnak az a „vadiúj” mozgalom tűnik, amely még az elnevezésére sem talált két magyar szót. Feltörekvő fiatalok csoportja – talán a baloldali ellenzéktől ihletődve – megérezte azt, hogy egy magyar (sport)álom szétzúzásával felkerülhet az anyaországi politikai porondra. Ezek a fiatalok a kis és még kisebb baloldali pártok segítségével összegyűjtöttek 266 ezer aláírást azzal a céllal, hogy népszavazás kitűzését kérjék, kezdeményezzék. A majdani referendum lehetséges kérdése nyilván olyan, mint amikor az elmegyógyintézetben keresztrejtvényt fejtenek, és meg van adva, hogy állóvíz két betűből, az első betű „t”, a második „ó”. A tervezet így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

Tragikomikus, hogy a népszavazás az ügyviteli előkészületek okán elhúzódhat a limai NOB-kongresszus utáni időszakra! A „tagadó mozgalom” gátlástalan fiataljainak ez mit sem számít, mert egyfelől bevallott szándékuk a pártalakítás, másfelől a magyar társadalom megosztottságát máris sikerként jegyezhetik programfüzetükben. Még csak egy „doppingvizsgálat” hiányzik nekik…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.