Fűtetlen vonaton

Karácsony előtt utaztam a Korona járattal Sepsiszentgyörgytől Budapestig. Jegyet az utazó- és nem a hálófülkébe váltottam, gondolva, úgysem lesz ebből semmi rendellenesség. Tévedtem, mert a vagonban nem volt fűtés, ami mondjuk decemberben egyáltalán nem jó, de ennél kellemetlenebbül érintett, hogy nem csak fűtés nem volt, hanem a „melegítő“ a hideget fújta. Mit mondjak, jól felfáztam.

Hazafelé, december 29-én ugyanezzel a járattal jöttem, és természetesen akkor sem volt fűtés, és akkor is a hideget fújta a melegítő. Megelégelve a helyzetet, szóltam a kalauznak, hogy miért nincs fűtés, miért fúj hideget a melegítő? Ő meg azt a választ adta, hogy nem tudja, miért van, de annyit tud tenni, hogy kikapcsolja a fűtést, akarom mondani a hűtést, így az legalább nem fog hideget fújni.

Később az utasoktól tudtam meg, hogy a szóban forgó vagonban már hosszú ideje nincs fűtés. Így jöttem egészen Szentgyörgyig. Mondanom sem kell, hogy a szilveszteremet teakúrával töltöttem a nemzetközi járatunknak köszönhetően.

Megértem, hogy Románia híres arról, hogy a vonatok késnek, megértem, hogy itt mindenki úgy végzi a dolgát, hogy túl legyen rajta, de az valahogy elfogadhatatlan, amikor úgy kell utazni Budapestig, hogy közben nincs fűtés a vonaton. Mert az rendben van, hogy például a Regio járaton csak abban a vagonban van fűtés, amelyikben a motor megy, elvégre azon a rövid szakaszon kibírja az ember, de több mint 10 órát utazni Pestig fűtés nélkül, majd ugyanilyen körülmények között visszautazni – megengedhetetlen.

Tisztában vagyok vele, hogy a panaszom úgysem jut el az illetékesekhez, ha meg el is jut, a fülük botját sem mozdítják, de legalább hangot adtam, hogy tudják mások is, miféle szolgáltatás vár rájuk a nemzetközi járatunkon.

Z. Sándor, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. január 6., 10:08
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Hát persze és a kalauz, aki nem ért a kocsik melegítéshez az Ójbány Viktoj,ahogy ballibsi selypítők monnyák.Csak nem azt hiszed,ha elromlik egy kocsi fűtése azt MÁV embereinek kell kíjavítani? Nemzetközi egyezmények vannak e téren,a brassói szerelő is ért hozzá,jegyzőkönyv stb.Jó ,hogy nem Honoluluból kell hozni szerelőt.Akkor ilyen alapon a Magyarországon vásárolt Dacia autókat a mioveni szerelők javítják?A helyzet az ,hogy a vonaton sok rongálás történik -törések,vágások stb,amit nem tudnak kijavítani a megadott időben ,ehhez pedig hozzáadódik a nemtörődömség meg a hanyagság,a “merge si asa” felfogás.

   • User
    Dátum: 2019. január 7., 14:59
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ettől még igaz amit írtam, mint ahogy az is, hogy a MÁV keletre a legrosszabb szerelvényét küldi. Már régóta baj van a Coronával. 7 éve se volt fűtés a hálókocsiban, átraktak egy felsőbb osztályúba (6 helyett 4 ágyas fülke), és a magyar kalauz nem szégyellt zsebpénzt kérni ezért! Visszafele Arad-Brassó vonalon jöttünk, román szerelvénnyel, sokkal kulturáltabb környezetben, ráadásul még egy reggeli italt is adtak. Állítom, hogy itt nagyban a MÁV a ludas, ott kell reklamálni.

   • User
    Dátum: 2019. január 7., 15:24
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Óvastad, mit ír a Korona vagonnyainak az ódalán? Azt, hogy MÁV! Semmi köze ehhez a brassói vonatszerelőknek, ezeket a vagonyokot bizony a MÁV embereinek kellene kijavítani. Hogy métt nem teszik, az más kérdés, amihez te, akkármillyen művelt es vagy, nem értesz. Csak annyit: nem egy félórás munka rendszerint. A brassóiak annyit tehet(né)nek, hogy kisorozzák a beteg vagont a vonatból és beállítanak helyette egy másikat. Hogy métt nem teszik? Tanáld ki! Annyit elárulok, hogy van vagy tizenkét oka, de az első az, hogy nincsen másik…:-DDD

    • User
     Dátum: 2019. január 7., 23:57
     ÉRTÉKELÉS: 1

     Voltál a brassói revíziós műhelyben hogy ilyen jól tudod?Az igaz ,hogy kellene lennie legalább 1 ha nem 2 darab cserekocsi,de nem csak a fűtéssel van baj!Akik utaznak vele/én is utaztam sokszor!/ szándékosan megrongálják.Talán azért mert MÁV felirat van rajta ?Azért én beszéltem egy MÁV-os kocsi kísérővel,kérdezgesd őket te is ,ha van alkalmad .Ha a MÁV megszüntetné ezt a járatot mit szólnál?Téged nem érdekel más ,csak az ,hogy kritizáld azt amit biztosan nem tudod hogy igaz-e vagy sem:Vedd le a szemellenzőt,vagy dugjad a fejedet a zabos zsákba és zabálj.

     • User
      Dátum: 2019. január 8., 11:12
      ÉRTÉKELÉS: -5

      Hallod-e, te medve- erdő- környezetvédelem- parkolóhely- városrendezés- szakértő? Most már vasúti közlekedési szakértő es vagy? Mondd, egyáltalán van a világon valami, amihez nem “értesz”?

    • User
     Dátum: 2019. január 8., 11:23
     ÉRTÉKELÉS: -7

     Na te okos süsü vasúti szakértő,olvasd el a foter.ro -n ezt a cikket!Osztrák komfort helyett,balkáni tempó:kipróbáltuk a Transilvania expresszt.A szerelvény 3 ország vagonjaiból áll:Románia,Magyarország,Ausztria.Az állapotok a Coronáéhoz hasonlóak.Azok a fránya osztrákok,mit nem tanultak meg a mávosoktól ,ők sem akarják a kocsikat megjavítani, tisztán tartani.Na ugye?Más valamiEgy Budapest -Brassó jegy/volt neve Fortuna jegy-kedvezményes!/kb 20 euró ,egy másik vonatra ,amin nincs ilyen kedvezmény kb .45-50 euró.Hát persze ,hogy ennyiért /20 eur./nem fogják betenni az Orient Express kocsijait még a te kedvedért sem.Javasolnám,hogy vegyél magadnak játékvonatot ,talán ahhoz jobban értesz.U.I.Feltétlenül olvasd el a cikket mielőtt válaszolnál és ne beszélj mellé!

 • User
  Dátum: 2019. január 8., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Huha… Latom egyesek szemebe csufabb lettem Soros Gyorgynel.Ha valaki ir valamit,ami ezeknek nem tetszik,azonnal rafogjuk a medvesre.Hat megnyugtathatlak,hogy ennel az ujsagcikknel ez az elso hozzaszolasom.En egyaltalan nem kommenteltem sem a CFR vonatjaratait,sem pedig a MAV vagonjait.Es ezt a Hirmondosok konfirmalhatjak neked,ha megnezik a kommentek I.P. cimet.

  • User
   Dátum: 2019. január 9., 8:08
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Ismered, ugye, medvés? A család ebédel. A kölyök csámcsog. Az apja pofon csapná, de a kölyök lehúzza a fejét s az anyja kapja. A kölyök röhög. Az apja: ne röhögj, anyád is csámcsogott!

   • User
    Dátum: 2019. január 9., 13:46
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Én úgy ismerem,hogy az apa azt mondja-nem baj,így es jó helyre ment/de ott az anyós kapta/. Egyet értek.De van egy gyanúm ,hogy ez a mindenhez értő már szerepelt a megyei lapnál is,amikor még álnéven volt a hozzászólás,meg ott volt egy másik,aki változtatta az álneveket-utoljára kihote néven firkált és mindig me volt gyűlve a teje a székelyekkel meg magyarokkal,ezen kívül provokátor is volt.