Felhívás!

Futball és élet

Rájöttem, hogy én nem tudok csak sportjegyzetet írni. Mert olyan, hogy csak sport, nincs. Tessék megnézni a játékosok fintorait egy-egy erősebb belemenés után; a közönségből kiragadott drukkerportrékat; a trikókon éktelenkedő reklámokat vagy a lassan divattá váló, félmeztelenül berohanó idiótákat, és ismerjék el: a foci egy szelet az élet kenyeréből, és a mai ember kenyere többrétegű szendvics. Ha a legreklámozottabb simavizet mikroszkóppal vizsgálnánk, megrémítene a sok millió úszkáló szörnyeteg látványa, és a legvegytisztább gyémánt sem 100% carbonum, maradt benne az anyaföld szennyéből.

Diákkoromban elképesztően tudós és kétségbeejtően unalmas nyelvprofesszorok óráin inkább a vasárnapi meccsen járt az eszem, legutóbb pedig a Real Madrid–Liverpoolon bújt elő belőlem a filológus. Igaz is, az összesen három kapura lövéses mérkőzés mi mással nyűgözött volna le? A Reál kapujában Thibaud Courtois. Courtois udvariast, jól neveltet jelent. Egy csupa elegancia és jólneveltség ez az óriás, aki bezárta a kaput az ellenfél legrémesebb csatára, Salah előtt. Salah pedig arabusul imádság, az iszlám öt oszlopának egyike. Benzema meg Karim is, ami körülbelül a Courtois arab párja, kedveset, kegyest jelent. Al-Karim lévén Allah 99 neve közül az egyik, nem utolsó.

Aztán ott volt a bíró, monsieur Turpin. Kapirgálta az agyamat, honnan ismerős. Hát persze, a Roland-ének, a 12. századi (?) francia eposz szereplője, reimsi érsek. De olyan érsek, aki mit sem törődik a nyájával, annál többet edzi magát a harcművészetben. Egy másik korabeli irodalmi mű részletesen leírja karjait, nyakát, combjait, mellkasát, amolyan Schwarzenegger jön ki mindent összevéve. Szellemi adottságok? Egy szót, annyit nem pazarol a szerző ilyesmiről. A mai orosz–ukrán háborúban is egyaránt ortodox, magukat kereszténynek valló érsekek buzdítják híveiket az öldöklésben…

És még egy elkalandozást tessék megengedni csapodár gondolkodásomnak. A meccs előtti hihetetlen stadionon kívüli balhé bebizonyította, mennyire ostobaság holmi drukkerek alapján megítélni egy népet, felhajtást, politikai cécót csinálni ugrabugráló, gyalázkodó rigmusokat bőgő, hol himnuszozó, hol himnusznak hátat fordító biológiai lények miatt. Nem szurkolók, szurkálók ők, ennyi az eszük.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.