Felhívás!

Fordított csodák Kolozsváron

Nyolcvanéves kolozsvári nagynéni gázkályhát cserélt, sehol egy rokon száz kilométeren belül, egymaga tárgyal az üzlettel, megnyugtatják, ki fogják szállítani az árut, mert huszonegyedik századi, sőt, fogyasztói piacgazdasághoz méltó a vevői kiszolgálás náluk. Aggodalmai nem csitulnak, egy életen át különbnél különb szólamokkal etették nemzedékét, hol ilyen, hol olyan gyönyörűségeket ígérve, érthető, hogy nyugtalan társtalanságában a rémhírek felfokozzák félelmeit, a létbiztonságról alkotott véleményét jól tükrözi a három zár, melyet bejárati ajtajára szereltetett, mikor nyugdíjba ment.

Nos, szól a telefon, az üzlet részéről keresi a szállító, ő véletlenül egy magyar szót is használ válaszában, mire megfagy a levegő. Mit merészelt mondani? — kérdi az érces férfihang. Kikéri magának a magyar szót, mert ő nem akárki, hanem vegye tudomású, hogy ortodox és igazhitű stb. Nem sorolom. Elég az hozzá, elhangzik, hogy aki román kenyeret eszik, az beszéljen ennek megfelelően, s kímélje a többségi füleket illetlen beszédétől.

A mama lenyeli a megaláztatást, elvégre mit tehetne, s a pasas azzal zárja a kioktatást: vegye tudomásul, ha a régi gázkályha nem lesz leszerelve és kitéve az ajtó elé, nem hajlandó elszállítani. A nagynéni rémületében végigjárja a tömbházat, akad egy jótét lélek a hatodik emeleten, aki kisegíti. Pedig a leszerelés ára nyilván benne volt az árban.

A rémtörténetnek, a zsaroló szolgáltatók históriájának nincs vége. A kiszállt gázszerelő, miután meggyőződött róla, kiszolgáltatott idős nőről van szó, azzal kezdi, rá sem teszi a kezét semmire, ha nem kap 600 lejt a munkáért. Nyugdíjasról van szó, aki persze a nyugtát hiába kéri…
Szülővárosomat, de nemcsak azt, pénzsóvár nyerészkedők lepték el, akik lelkiismeretlenül megzsarolnak bárkit, aki nem tud ellenállni, s akik ráadásul erdélyi együttélést Funar Gyurkától tanultak, s úgy látszik, garázdálkodhatnak kedvük szerint a nagy szabadságban. Sajátos fogyasztói társadalmunk az embert és az emberséget fogyasztja éppen gőzerővel… Ki és hogyan állítja le?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.