Felhívás!

Foci a bíróságon

Gheorghe Hagi a saját nevével fémjelzett Konstanca megyei fociakadémiára alapozó csapattal megnyerte Románia labdarúgó-bajnokságát. A minden idők egyik legjobb labdarúgójaként emlegetett Hagi esetében különleges siker, hiszen edzőként több kudarc érte már, ebben a szakmában sokan megkérdőjelezték a rátermettségét. Szülőföldjén cáfolt, bizonyított, beigazolt, méltó helyére került. Csakhogy öröme nem felhőtlen. Gheorghe (Gigi) Becali, Hagi korábbi rajongója, volt főnöke a zöld asztalnál szeretné megszerezni a bajnoki címet.

A vitatott helyzet eredője a felületes bajnoki rendszabály. Az élvonalbeli bajnokságban 14 csapat szerepelt. Mindenki mindenkivel kétszer játszott, és a tabella első 6 csapata folytatta a rájátszást a bajnoki címért, újabb 2–2 mérkőzéssel. Az alapszakasz pontszámait ketté osztották, páratlan számok esetén felfelé kerekítettek. Így lett a Viitorulnak 51 pontból 26, az FCSB-nek 47-ből 24. A rájátszás végén az SC FC Viitorul Constanta SA és az SC Fotbal Club FCSB SA (volt Steaua) egyaránt 44 pontot összesített, és jelen pillanatban a Viitorul a bajnok, mert a rájátszásban 3-1 és 1-1 az eredménye az FCSB-vel.

Egy ügyvéd azonban felfedezte, a bajnoki szabályzatban utalás sincs arra, hogy az egymás elleni mérkőzések csak a rájátszásban számítanának. Ilyenformán Becaliék azt kérik, számítsák bele az alapszakasz két eredményét is, ahol az FCSB 3-1-re és 2-0-ra győzött, tehát összesítésben jelentős a fölénye. A Viitorulnál viszont azt mondják, az alapszakasz pontjainak felezése számukra volt hátrányos, hiszen a 4 pontos eredeti előny jól elbírta volna azt, hogy a rájátszásban az FCSB szerzett 2 ponttal többet. A vita a svájci székhelyű Sportdöntőbíróságra (Court of Arbitration for Sport) kerül, Gigi Becali nagyon bízik a fondorlatos fordulatban. Jellemző romániai ügy, a polgári és bűnvádi jogrendszer is tele van hasonlóan értelmezhető törvénycikkelyekkel, hézagos megfogalmazásokkal.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.