Felhívás!

Fő a vendég, fő a szakács…

Erdélyországban egyik-másik város, ha udvarairól nem is – hová lettek a fejedelmi vagy főúri udvarok?! –, de udvartereiről bizonyára híres. Utóbbiak pedig, mondhatni, idegenforgalmi vonzerőt jelentenek mindenkor. De mindenekelőtt nyáron. Nemcsak folyó- és állóvizek vagy erdők hűvösét keresik fel a tikkasztó hőségben a pihenni- és kikapcsolódni vágyók, hanem az udvarterekét is.

Felkészül hát erre a helyi vendéglátóipar is! Tudják, hogy jót s jól enni mind a magyar, mind az idegen szeret. Meg azt az elvet is ismerik, hogy első, illetőleg fő a vendég. Ha ugyanis elvárásai teljesülnek minden tekintetben, azaz időben s a minőségi ellátást illetően, no meg egy-két kellemes meglepetésben is része lesz, biztos, hogy visszatér egy következő alkalommal is ama vendéglőbe. Ehhez ugye a ki- és felszolgáló személyzetnek mindent, sőt – az ismert nyelvi fordulattal élve – mindent is meg kell tennie…

Aprópénzre váltva tehát az előbb idézett elvet, fő a vendég pontos és gyors kiszolgálása. Mert feltételezhetően szomjas és éhes a betérő vendég. S aztán egy bizonyos idő eltelte után türelme is fogyatkozhat, ha nem érkezik a várva várt szomjoltó ital és a harapninivaló étek. Különös súllyal esik ez a latba gyermekek esetében, akiket a játékok közül legkevésbé a türelemjáték szokott vonzani. Elvárásaik különben sem a legutolsó stílű konyhaművészeti „alkotások” iránt alakulnak ki, kirándulások alkalmával megelégednek akár egy egyszerű spagettivel is. Ízlésviláguktól mifelénk nem idegen, s jó szolgálatot tesz az éhes gyomor lecsillapításában.

Csakhogy már érkezne az a spagetti! Hiszen csak úgy fél kézzel-fél szemmel is összedobhatná a szakács, s indulhatna is a tele tállal az egész napi loholástól saját levében fövő pincér az éhes szájú gyermek s a dühét már leplezni alig tudó apa felé.

De hogy jókora várakozás után sem ez következett, az apa mene a pincér felé, s mondá neki:

– Ha nem tudják elkészíteni azt a k.rva spagettit, megfőzöm én!

– De meg kellene a szakácsot is! – teszi hozzá lakonikusan a kis társaság vendéglátója.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.