Felhívás!

Értünk, értetek

A Jobbik 2014-ben módosította politikai mondanivalójának csomagolását, ami elfordította tőlük a nemzeti radikális kemény magot. 2016-ben módosította politikai mondanivalóját is. A 2014-es stílusváltás hívta életre a Magyar Hajnal nevű politikai képződményt, mely markáns vezetők, program és társadalmi támogatottság hiányában a három évvel ezelőtti választásokon már a jelöltállítás fázisában elvérzett.

2017-ben több radikális szerveződés is alakult, a vecsésiek mozgalma, az „Erő és elszántság”, Orosz Mihály Zoltán pártja, a „Rend és igazságosság”, s most legújabban az „Értünk, értetek” nevű párt, melyet elnöke, Bertha Szilvia, a Jobbik volt országgyűlési képviselője már két éve szervez. Lehetett is róla időnként hír kapni, de a megalakulás sajtótájékoztatóját a múlt héten tartották.

Bertha Szilvia annak a tisztogatási hadjáratnak esett áldozatul, melynek célja az volt, hogy a Jobbikot áramvonalasítsa, az elnök számára kezelhetővé tegye. Ennek keretében sok értékes embert küldtek hátra vagy távolítottak el a pártból.

Ugyanakkor kétséges, hogy az új szerveződés meg tud kapaszkodni a politikai palettán a mai, rendkívül polarizált erőtérben. A dilemma, amivel az új párt vezetőinek szembe kell nézniük, ugyanazok, melyekkel a Jobbik is küzdött a kétezres évek közén. Ahhoz, hogy azok, akik politikai értékrendjük alapján őket választanák, támogatnák, nemcsak szavazatokkal, hanem munkával, odaadással, lelkesedéssel, az új pártnak életképesnek kell mutatkoznia. Ehhez viszont kell egy bizonyos szintű támogatottság. Ez ördögi kör.

A Jobbiknak nagy lökést adott a nemzeti oldal elementáris erejű felháborodása 2006. október 23-a után, amikor a Fidesz lagymatag reakciója sokakat nem elégített ki. Kiváló kezdeményezés volt a Magyar Gárda, ami sokat lökött a párt ismertségén. Végül, de nem utolsó sorban a 2009-es EP választáson elért közel 15% bizonyította a párt életrevalóságát.

 Ma más a konjunktúra, ráadásul a migránsválság épp azokat löki a Fidesz karjaiba, akik a hiteles, felelős nemzeti politizálást tartják elsődlegesnek, tehát épp Bertha Szilviáék potenciális szavazótáborát. Ezzel együtt le kell szögezni: az eddigi nemzeti radikális szerveződések közül ez tűnik a legkomolyabbnak, leghitesebbnek és szakmailag a legmegalapozottabbnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások