Felhívás!

Erdélyi focipanoptikum

Olyan felfogásban és olyan taktikával kell pályára lépni a Jászvásári Poli kupaelődöntő visszavágóján, mintha Sepsiszentgyörgyön az OSK csak 1–0-ra vagy mondjuk 2–0-ra győzött volna, inkább utóbbi. Hit, elszántság, céltudatosság, higgadtság, összpontosítás. Minden labda fontos. Gólesély is lesz Fülöpéknek, hiszen a Poli az, amely „eszetlen rohamozásra” ítéltetett az 1–5 miatt. A történelmi sportsiker kapuja tárva nyitva a Sepsi OSK számára, most már be kell és be lehet lépni rajta!

A mai Románia területén 1933 óta rendeznek kupaviadalt, kupadöntőt labdarúgásban. Az első öt kiírásból kettőt a bánsági Termesvár nyert, háromszor döntős volt! Az 1940-es évek első felében nyilván az észak-erdélyi csapatok a magyar anyaországban játszottak. A Román-kupa történetében székelyföldi csapat még nem játszott döntőt, a Marosvásárhelyi ASA sem, amely az 1970-es években csak politikai okok miatt nem nyerhetett bajnokságot. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK lehet az első székelyföldi kupadöntős. Egyediségében a székelyföldi sport egyik legkiemelkedőbb teljesítménye lenne. 

A csaknem kilenc évtized során erdélyi csapat tizenegy alkalommal hódította el a Román-kupát, a bánságiakkal (Temesvár, Resicabánya, Szörényvár) együtt a szám tizenhétre emelkedik. Hogyha a döntősöket is számításba vesszük, sokkal népesebb, gazdagabb az erdélyi focipanoptikum. Győztes döntősök: Kolozsvári CFR (4), Kolozsvári Universitatea (1), Aradi UTA (2), Nagyváradi CAO (1), Petrozsényi Jiul (1), Tordai Ariesul (1), Besztercei Gloria (1), plusz a bánságiak: Temesvári Ripensia (2), Temesvári Politehnica (2), Resicabánya (1), Szörényvár (1). Vesztes erdélyi és bánsági döntősök: Nagyszebeni Universitatea, Temesvári CFR, Kolozsvári CSU, Aradi Flamura Rosie, Medgyesi Flacara, Nagyváradi Progresul, Aranyosgyéresi Energia, Nagybányai CSM, Aradi UTA, Petrozsényi Jiul, Temesvári Politehnica (4), Temesvári FCU Politehnica, Temesvári FC, Szatmárnémeti Olimpia, Nagybányai FC, Besztercei Gloria, Kolozsvári CFR, Kolozsvári Universitatea, Nagyszebeni Hermannstadt.

Az utóbbi harminc esztendőben erdélyi csapat ötször lett kupagyőztes (CFR 4, Gloria 1), a vesztes döntősök száma négy (Kolozsvári CFR és U, Hermannstadt, Gloria), plusz három bánsági, a statisztikának ez a része emelné a Sepsi OSK érdemeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások