Felhívás!

Elsodort álmok

Az elmúlt hétvégi változatos, izgalmas sportesemények és eredmények érdekfeszítő varázsát letaglózta egy tragikus hír. A Retyezát-hegység magaslatainak sziklavilágában, a Peleaga-csúcs közelében lavina sodort el egy alpinista csoportot, a szerencsétlenségben két kamaszkorú gyerek életét vesztette. A hegyes szikláknak csapódva szenvedtek halálos sérüléseket. Mindkét áldozat a világ legjobbjai között szerepelt a 12-18 éves korosztályban a hegymászó, sziklamászó sport-versenyszámok, csoportos expedíciók és egyéni teljesítmények (csúcshódítások) szempontjából.

Dor Geta Popescu (Barcarozsnyó): született 2003. június 4-én, elhunyt 2017. április 22-én. Az volt az álma, hogy 18 éves koráig abszolút ifjúsági rekordsorozatot teljesítsen azzal, hogy feljut a hét földrész hét legmagasabb csúcsára és hét legmagasabb vulkánjára, emellett persze a Himalája 8000 méter fölötti csúcsaival kapcsolatosan külön is merész terveket szőtt. A Retyezátban éppen edzést tartott alpinista édesapjával, Ovidiu Popescuval, valamint többszörös világcsúcstartó nővérével, a 23 esztendős Crina Coco Popescuval. Halálának napjáig Dor Geta már járt 7 földrész 6 legmagasabb vulkáni csúcsán, és a „7 Summits” néven emlegetett sorozatból is teljesített ötöt. Életkor szempontjából 8 magassági világrekord fűződik a nevéhez. Sajnos, itt vége, nincs tovább. A nővére szerencsésebb volt, neki sikerült a sorozat, ahogyan a retyezáti túlélés is.

A másik áldozat Gulácsi Erik. A 13 éves fiúval is édesapja szerettette meg az alpinizmust, akárcsak a Popescu nővérekkel. De nem csak ebben hasonlítottak: Erik a fiúk között akart a világ „nagy heteseinek” csúcshódítója, egyéni rekordere lenni, édesapjával járt már az Aconcaguán (6962 m), ő volt a legfiatalabb európai, akinek ez sikerült, szintén ő jutott fel legfiatalabbként az Elbrus (5642 m) tetejére.

A tragédia máris vitákat kavar, újból felvetődika felelősség kérdése. A hatóságok hivatalos közleményeket idéznek, amelyek a tragédia előtti napokban arra figyelmeztették a hegyi túrázókat, hogy a friss havazások miatt kerüljék a veszélyesnek nyilvánított övezeteket, útvonalakat. Az is igaz viszont, hogy külön világ az alpinistáké. Ők időjárástól függetlenül, mindig a valós kockázatok tudatában, azok vállalásával indulnak a felhőkarcoló csúcsok felé. Dor Getának s Eriknek most egy végtelen szakasz jutott. Isten nyugosztalja őket!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.