Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Előrelépésnek számít

Tekintetbe véve a két ország között immár több mint egy évtizede fennálló hűvös és az idő múlásával egyre hidegebbé váló viszonyt, önmagában már az is eredménynek és előrelépésnek számít, hogy magyar államfő látogatott a román fővárosba. Ugyanakkor az egymással és gondjainkkal való legmagasabb szintű szembesülés, az álláspontok és kialakulásuk okainak tisztázása, valamint a nézeteltéréseket gerjesztő kérdések közvetlen megvitatása hangsúlyosan hozzájárul a fennálló feszültségek enyhítéséhez. Megteremti a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd feltételeit. Késlelteti a két ország között létező árkok tovább mélyítését.

Ez a megállapítás még akkor is helytálló, ha Romániában akadnak olyan tömegtájékoztatási eszközök, amelyek pontatlanul és hazugságokkal fűszerezve tudósítottak Novák Katalin és Klaus Iohannis találkozójáról. Az Antena 3 televízió csütörtöki híreiben például tizenkettő helyett tizennyolc esztendőben határozták meg az utolsó, Romániában tett hivatalos magyar államelnöki látogatás óta eltelt időszakot. Ráadásul rasszistának, szélsőségesnek és Európa-ellenesnek bélyegezték Orbán Viktor július 23-án Tusnádfürdőn beszédét, holott csak annyit mondott: „nem akarunk kevert fajú népekké válni”.

Nekünk, Erdélyben és Romániában élő magyaroknak felemelő és megnyugtató élményt nyújtott Novák Katalin bukaresti hivatalos látogatásának minden mozzanata. A „Hungarian Air Force (Magyar Légierő) feliratú elnöki repülőgép bukaresti landolásától a Cotroceni Palota udvarán való fogadásán, a legfőbb román közéleti méltóságokkal lezajlott tanácskozásain, valamint a Kálvineum református templomban tett látogatásán és megszervezett találkozóján át, a Csíki Söröző és Étteremben, a román kormány magyar minisztereivel folytatott kötetlen beszélgetéséig. Ismét bebizonyosodott ugyanis, hogy Magyarországnak a magas tisztségre méltó, kellemes megjelenésű, üdítő és bizalomébresztő külsejű, felkészült, több nyelven tárgyalni képes államfője van. És az sem kerülte el a figyelmünket, hogy nem csak hallgatta, hanem énekelte a tiszteletére felcsendülő magyar himnuszt. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.