Felhívás!

Elmaradt könyvismertető

A száznegyvenötödik születésnapjára emlékező Mikes Kelemen Elméleti Líceum ünnepségsorozatának egyik kiemelt fénypontja maradt el: Jancsó Árpád Tablóképek című, valamikori pedagógusok arcképét felsorakoztató könyvének bemutatója. Az ok közismert: éppen a megjelenés idején hunyt el a szerző, betagolódva azok sorába, akikről szól a munkája.

A kötet értékét, fontosságát növeli, hogy a szerző elhunytával egyelőre megszakad az a törekvés, amelyet ő maga próbált véghezvinni: a megyeszékhely jeles pedagógusainak, tanárainak, tanítóinak, óvónőinek életét, munkásságát úgy felmérni, hogy abból okuljanak és tanuljanak mindazok, akik erre a pályára merészkednek. Ehhez hasonló kiadványt a megyében eleddig – úgy tudom – egyedül dr. Szőcs Géza tett az asztalunkra, aki főleg a kézdivásárhelyi és Kézdivásárhely környéki oktatókról készített tanulságos portrékat.

Szoktuk emlegetni a nagy tanárokat, a múlt század elejének és közepének oktatási, nevelési gyakorlatát meghatározóan befolyásoló személyiségeket, s ha röviden akartunk véleményt nyilvánítani azokról az évtizedekről, elég volt, ha mikós vagy mikeses szellemet emlegetünk. Ebbe belesűrítődött minden, amit e korszak tanodáiban előremutatónak, hagyományosnak, megszívlelendőnek tartottunk és tartunk. Különösen mostanában nem árt felmutatni ezeket a példákat, ugyanis a megingott tanügyi rendszer, a pedagógusok tekintélyvesztésének egyre inkább tapasztalható súlyosbodása egyáltalán nem kedvez a pedagógusi pálya felé kacsingató fiataloknak.

Az biztos, akinek kezébe kerül ez az alkotás, izgalmas olvasmányt lapozhat, mert a harmincnégy írás megannyi vallomás a pedagógusi elkötelezettség szépségéről, páratlanul változatos kihívásairól. Ajánlom tehát mindazoknak az ifjú leányoknak és fiúknak, akik a katedra mellett képzelik el jövőjüket, és ajánlom a fiatal és korosabb pedagógustársaknak egyaránt, hiszen ezekből a csodálatos életpályákból csakis egyetlen, nagyszerű tanulság, következtetés kristályosodik ki: érdemes vállalni ezt a hivatást, és vállalniuk is kell azoknak, akik nem csupán elfoglalható munkahelyet, nem egyszerű szakmát keresnek maguknak, hanem belülről fakadó, elkötelezett hivatást látnak benne.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.