Felhívás!

Ellenzéki stratégiák

Az anyaországi ellenzéki térfélen alighanem még hosszú ideig az útkeresés fogja meghatározni a közgondolkodást. Sokan úgy vélik, valamit másként kell tenni, mint eddig, abban viszont egyetérteni látszanak, hogy nem az összefogás stratégiáján kell változtatni.

Gyakori toposz a megnyilatkozásaikban, hogy a Fidesz nem verhető a jelenlegi peremfeltételek mellett, ugyanakkor ők maguk idézik azon előválasztáskori közvélemény-kutatásokat, melyek ellenzéki előnyt mutattak. Hogy utóbbiak mennyire hitelesek, az jó kérdés, hiszen nyílt titok, hogy a nyilvánosságra kerülő mérések jellemzően kozmetikázottak, céljuk nem annyira a közvélemény leírása, hanem sokkal inkább annak befolyásolása. Arra viszont rámutat ez az apró mozzanat, hogy szó sincs itt a Fidesz verhetetlenségéről. A Fidesz jól kormányzott, jó volt mind a taktika, mind a stratégia, mind pedig a kommunikáció. A választók többsége pedig ezt felismerte. Ez a legfőbb oka győzelemnek.

Az ellenzék legfőbb hibája pedig, azon túl, hogy a lehető legalkalmatlanabb jelöltet állították a csapat élére, az volt, hogy mindent arra tettek fel, hogy a Gyurcsány-vezette Demokratikus Koalíció, valamint a Jakab Péter fémjelezte Jobbik hangnemével fanatizálni lehet a lakosság többségét, s érdemi mondanivaló, program, vízió nélkül az Orbán-gyűlöletet olyan szintre lehet gerjeszteni elsősorban a globalista kézben levő közösségi média segítségével, hogy ez eldöntse a választást. Ez a hangnem honosodott meg fokozatosan a teljes ellenzéki térfélen, Ungár Pétert leszámítva, minden politikus abban versenyzett, hogy ki tud jobban provokálni, nagyobbat mondani, jobban fenyegetőzni. A fanatizált szektásoknak játszottak, remélve, hogy e tábor növelhető akkorára, ami szükséges a győzelemhez.
A választók bölcsebbnek bizonyultak.

Ennek a szektás csőlátásnak volt a jogi kivetülése a feles többséggel való alkotmányozás abszurd gondolata. Erről ugyan le kellett tenniük, mivel nemhogy feles többségük, hanem még egyharmaduk sincs a törvényhozásban, de az ellenzék egy része e nyomvonalon haladva javasolja azt, hogy bojkottálják a parlamentet. Ezzel kapcsolatban el nem kötelezett szakértők is megállapították, hogy a Fidesz 2026-os négyötödös többségét készíti elő.
Úgyhogy, hajrá! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.