Felhívás!

Elfogadhatatlan

Nemrég fellázadt a 98 százalékban székely-magyarok által lakott Gyergyóditró munkaképes lakosságának tetemes része. A tömeges elégedetlenség kirobbanásának szikráját két Srí Lankáról érkezett vendégmunkásnak a helyi pékségben történt alkalmazása szolgáltatta, a konfliktus gyökerei azonban szerteágazóak és sokkal mélyebbre nyúlnak. A vállalkozó ugyanis a helyiek hozzá való viszonyulásából fakadó munkaerőhiánnyal indokolta a faluközösség nemtetszését kiváltó lépését. A polgármester által összehívott falugyűlésen az érintett cég egykori alkalmazottai viszont a rossz munkakörülményeket, alacsony béreket, megalázó bánásmódot és ki nem fizetett túlórákat jelölték meg ennek okaként.

Árnyaltsága és összetettsége ellenére az ügyet egyoldalúan és elfogultan tálalta a sajtószabadságot az alaptalan és ellenőrizetlen hírek szabad terjesztésével szándékosan összetévesztő román nyelvű média. És még azt is megengedte magának, hogy rasszistának és butának bélyegezze meg nem csak a helyi, hanem a teljes székely közösséget. A szolgálatos magyarfalók pedig kórusban vonítnak benne ellenünk. És nem csak gyűlölettől elborult agyú, feltűnési viszketegségben szenvedő átlagemberek találhatók közöttük, hanem magas rangú politikusok is. Például Traian Băsescu volt román államfő, az Európa Parlament jelenlegi képviselője, aki a Ditróban történtek kapcsán a B1 TV-ben többek között kijelentette, hogy a magyarok hasonlókat művelnek a románokkal is azokon a településeken, ahol többségben élnek, mert képtelenek más nemzetiségű személyeket elviselni a környezetükben.

Ugyanakkor megállapítható a román hatóságok velünk szemben alkalmazott kettős mércéje is, hiszen míg a magyarellenes cselekedetek és nyilatkozatok következmények nélkül maradnak, addig az elégedetlenségüket kifejezésre juttató ditróiak ellen gyűlöletkeltés és diszkrimináció gyanújával eljárást indítottak. Éppen ezért megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy egyes erdélyi magyar politikusok, illetve tisztségviselők a történtek pártatlan és előítéletektől mentes kivizsgálásának, valamint a magyar közösséget rágalmazók és ellene uszítók felelősségre vonásának követelése helyett beálltak a minket támadók soraiba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 10., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  átfogó és ökéletes ,szerintem helyzetfeltárás és az ezt követő reagálása úgy a médiának mint a magyarfaló ,szolga modra viselkdő lolitikum és politikusok által.Nem képesek felfogni és elfogadni azt,hogy a székelység ezeréves multal rendlkezik ebben a régióban.És reméljük még tovább is megmaradunk, hitünkben,nyelvünkben,szokásainban kulturánkban és etnukumként.

  • User
   Dátum: 2020. február 10., 16:22
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Fogadni mernék, hogy a fészbukkon locsogó, de egyébként ártalmatlan ditróiak többségének fogalma sincs, hogy mit jelent a „rasszizmus” kifejezés, a „migráns” aztán végképp nem hordoz számukra értelmet. Az a szerencsétlen körülmény, hogy tévéhír lett belőlük, nagyrészt annak köszönhető, hogy a román tévések már érezték: az istenadta népnek orrán jön vissza politikusainak szemétsége és léhasága, így jótékony adományként buktak a hírre, hogy egy Isten háta mögötti faluból azért akarnak elkergetni valami barnákat, mert a környék férfijai arra a két nyavalyás pék beosztásra szeretnék feltenni életüket…
   Vajon nem volt a környéken felnőtt embernek való munkahely, és egy reggel arra ébredtek a férfiak, hogy vénasszonymunkát szeretnének végezni? Hiszen kizárt, hogy ne tudná ott is mindenki: évszázadokon keresztül nők végezték faluhelyen ezt a kemény munkát, az egész hétre való kenyéradag megdagasztását hajnali felkeléssel megspékelve úgy, hogy négy-öt vagy több gyerekre, férjre, majorságra, háztartásra, állatokra is vigyázni kellett közben, főzni-mosni-vasalni-pihenni, ha még volt amikor.
   Az egész történet tanulsága, hogy alacsonyra céloz Székelyföld. Szívesebben vettük volna, ha valami előképzettséget igénylő, tisztességes fizetéssel kecsegtető szakmák miatt egyenesítenék a kaszát.
   Ami az egész történetnek a migránsozós bűzét illeti, ajánlanám ezt a mocskot főállásban szóró médiások figyelmébe, hogy Székelyföldön nemcsak stadionok épülnek, hanem a meccsek végén haptákban álló drukkerek el szokták énekelni a székely himnuszt, amit bizony vigyázzállásban hallgatnak végig a székely csapatok, soraikban Zoran Mikes, Annemarie Gödri-Părău, Kristina Topuzović, Natalie Butler, Anass Achahbar, Diaz Grassano Tomas, Pavol Šafranko, Marius Ștefănescu, Leo Grozavu nevű székelyekkel!

 • User
  Dátum: 2020. február 10., 16:12
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Miért nincsenek megnevezve név szerint a “mi” képviselőink is? akik megszólaltak ez ügyben?akkor kezdem én az elsővel …lehet folytatni.1.Markó Béla.

 • User
  Dátum: 2020. február 10., 19:56
  ÉRTÉKELÉS: 2

  És mégis: mit kellett volna mondjon Markó Béla? Tapsoljon, hogy némelyek el akarna űzni két törvényesen jött vendégmunkást? Ha holnap német, angol, oalsz városokban villámcsődületekben jönnek össze a helybeliek, hogy kifele a székely vendégmunkásokkal? Gondolkozzunk, jóemberek. Ha mi jogokat követelünk, nem tiporhatjuk lábbal mások jogait. Ha a ditróiaknak bajuk van egy munkaadóval, intézzék el, ne keverjenek bele primitív rasszizmust.

  • User
   Dátum: 2020. február 11., 12:23
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Na hogyha primitív rasszizmusról van szó akkor javasolnám azokat amiket atöbbség szór szét ilyen esetekben.Nagyon meg fogsz lepődni! Akkor No.2Kulcsár mester…

 • User
  Dátum: 2020. február 11., 15:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Zoli! Ott jártam…. sajnos a helyzet nem egyszerű és nem is megoldható egykönnyen. Én most arra várok, hogy Kovács Geri mit fog nyilatkozni a beiktatás után, és a székely-magyar politikusok mennyire állnak ki saját népük mellett. Ez az ügy ab ovo vesztes ügy, mert az uniós politika sem a mi javunkat akarja. Az egész ügyet Jakubinyi sajnálatos megszólalása generálta olyanná amilyenné lett… Azonban azt se felejtsük el, hogy Ditróban sok ház üresen áll, s nem születik elegendő gyermek… a világ ma a magyarság ellen fogott össze. Kell találjunk olyan megoldást, amelyben mi vagyunk a jobbak…. ez nem feltétlenül a jog és a törvény útja…